ideje i prijedlozi

Održana sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije

Objavljeno: 09.02.2023. 16:25

Zadnja izmjena: 09.02.2023. 16:44

U Županijskoj palači održana je 6. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije na kojoj se između ostalog raspravljalo o Izvješću o radu Savjeta u 2022. godini,  a članovi savjeta su iznijeli i neke nove ideje te prijedloge koje bi išle u korist poboljšanja sigurnosti prometa na cestama Varaždinske županije.

Uz predsjednika Savjeta dr.sc. Zvonimira Sabatija te članove Savjeta, sjednici su nazočili i član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić te Darko Majhen, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove.

Kako je pojasnio predsjednik Savjeta dr.sc. Zvonimir Sabati Savjet je tijekom izvještajnog razdoblja održao ukupno 3 sjednice, donesen je Plan rada te su tako utvrđene smjernice rada i aktivnosti za 2022 godinu.

-Upravo izvješće za prošlu godinu pokazuje čitav niz konkretnih aktivnosti  koje smo provodili sa PU varaždinskom, ili u suradnji sa HAK-om i stanicama za tehnički pregled vozila. Naravno, redovito nas prate i s nama surađuju službe poput ŽUC-a i HC-a,Na sjednicama Savjeta redovito se razmatra kraća kvartalna i detaljno godišnja  izvješća MUP-a o kretanju sigurnosti prometa na području PU Varaždinske.

Uz to, Savjetu su predstavljeni planovi rada zimskih službi na svim kategorijama cesta na području Županije kao i planovi aktivnosti za pojačano praćenje sigurnosti na cestama svih službi (MUP, GSS, Hitna medicina, cestarske ophodnje,  uoči ljetne turističke sezone, kada  je na cestama  Varaždinske  županije sigurnost prometa dodatno ugrožena s obzirom da je to  tranzitno područje za turiste. O tim operativnim planovima Savjet je dao pozitivno mišljenje. 

O stanju u prometu

Danijel Posavec, voditelj poslova prometne policije PU varaždinske je rekao kako je prošla godina za Varaždinsku županiju bila specifična što se tiče broja prometnih nesreća.

-Nažalost imali smo poveći broj prometnih nesreća sa poginulim, odnosno teško stradalim osobama. Svi se još sada sjećamo teške nesreće poljskih hodočasnika u kojoj je poginulo dvanaest ljudi. Na svima nama je da  koliko možemo pripomognemo da se takve nesreće izbjegavaju, stoga uvijek apeliram na vozače da paze na brzinu, poštuju znakove i ne voze pod utjecajem alkohola – rekao je Posavec.

Komentari