Osnovano Povjerenstvo: Zapošljavanje najveći problem osoba s invaliditetom

galerija-images/povjerenstvo za osobe s invaliditetom

Objavljeno: 03.12.2014. 14:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Grad Varaždin je na inicijativu Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina osnovao Povjerenstvo za osobe s invaliditetom.

Kao savjetodavno tijelo, Povjerenstvo je održalo i svoju prvu sjednicu, a kako je istaknuto, glavni ciljevi su mu promicanje prava i pomoći osoba s invaliditetom te savjetovanje i sudjelovanje u aktivnostima i donošenju odluka koje bi poboljšale kvalitetu života osoba s invaliditetom.

Očekivanja od rada Povjerenstva su velika, no ne samo moja već svih članova Povjerenstva.   Nadamo se da ćemo zacrtati stvari koje treba u jednoj godini napraviti i ostvariti ih, a napravit ćemo i analizu što se napravilo, što nije, donijeti smjernice kako dalje i smatram da je osnivanje ovog Povjerenstva jako dobro. Tu se ne radi samo o jednoj kategoriji osoba s invaliditetom, već su zastupljene i osobe s intelektualnim teškoćama, gluhe osobe, slijepe, dakle o svima treba voditi računa jer svima treba biti na neki način bolje. Globalno, Povjerenstvo sa svojim aktivnostima može to potaknuti i nadam se da ćemo imati podršku u Gradu i da će se puno stvari izmijeniti na bolje – istaknuo je Ivan Vujec, predsjednik Društva distrofičara.

Na području Varaždinske županije ima oko 12 posto osoba s invaliditetom, što čini oko šest tisuća ljudi. Vujec je istaknuo kako je žalosni podatak da u Republici Hrvatskoj za tržište rada svega tri posto osoba s invaliditetom ima višu ili visoku stručnu spremu, dok je ta brojka i manja na razini Varaždinske županije i iznosi svega dva posto. Upravo je zapošljavanje najteži segment u životu osoba s invaliditetom.

Kod zapošljavanja imamo velikih problema, jer osobe s invaliditetom kad i završe određeno školovanje i steknu stručnu spremu za određeni posao, vrlo ga teško pronalaze. Nadamo se da će se to novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji stupa na snagu s 1. siječnja 2015. Godine, to promijeniti. Upravo je i zadaća ovog Povjerenstva da pomognemo udrugama kako bi se što više osoba s invaliditetom uključilo u radni proces – naglasio je Vujec.

Novoosnovano Povjerenstvo za osobe s invaliditetom čini 12 članova, predstavnika udruga osoba s invaliditetom na području grada Varaždina, a svoje prijedloge upućivat će i u zakonske procedure.

Povjerenstvo je osnovano s ciljem promicanja prava i pomoći za osobe s invaliditetom. Članovi Povjerenstva su predstavnici i članovi udruga osoba s invaliditetom, a ukupno ih je 12. Zadaća je između ostalog i suočavanje s teškoćama s kojima se osobe s invaliditetom susreću te prijedlozi koji će se upućivati u zakonske procedure. Povjerenstvo je osnovano kao jedno savjetodavno tijelo kojem je zadaća da pomogne osobama s invaliditetom u ovom gradu – rekla je predsjednica Povjerenstva Danijela Vusić, inače pročelnica za društvene djelatnosti u Gradu Varaždinu.

Prvoj sjednici Povjerenstva prisustvovao je i gradonačelnik Goran Habuš. Zahvalio je Društvu distrofičara na inicijativi za pokretanjem ovog Povjerenstva te naglasio kako je želja Grada da se što više sugrađana uključi u kreiranje odluka i politike gradske uprave te da se osobe s invaliditetom što bolje integriraju u društvo.

Zadatak Povjerenstva i naša želja jest da što veći broj naših sugrađana uključimo u kreiranje odluka i politike Grada Varaždina. Grad Varaždin ima oko deset posto invalida raznih stupnjeva tjelesnog oštećenja i zaista ih želimo motivirati i omogućiti im potpunu i nesmetanu integraciju u društvo. Temeljem toga dobili smo i neke nagrade kao grad koji je otvoren, prolazan i dostupan svima koji imaju tjelesna oštećenja. Zadatak Povjerenstva jest da budu potpora i inicijatori svim odlukama i aktivnostima koje će ova i neka druga gradska uprava donositi, a koje će njima olakšavati život – smatra gradonačelnik Habuš.

Što se tiče gradske uprave, u Gradu Varaždinu trenutno nema zaposlenih osoba s invaliditetom, no sukladno novom zakonu, gradonačelnik je istaknuo kako će se to promijeniti.

Zaposlenih osoba s invaliditetom u ovom trenutku u Gradu Varaždinu nema. Međutim, imali smo osobu s invaliditetom preko programa stručnog osposobljavanja. Naravno da nam je sukladno novom Zakonu želja i obaveza da osobama s invaliditetom damo prioritet kod zapošljavanja. Osobno sam intervenirao kod zapošljavanja knjižničara, koji je osoba s invaliditetom, u jednoj osnovnoj školi. Što se mene tiče, gdje god postoji mogućnost i da radni uvjeti to zadovoljavaju, bude li osoba s invaliditetom na tržištu rada, naravno da ćemo ih zaposliti – zaključio je varaždinski gradonačelnik.

{gallery}povjerenstvo za osobe s invaliditetom{/gallery}

Komentari