Pijenje vina i širenje ljubavi poslanje je svih vinskih vitezova

Objavljeno: 21.02.2011. 09:18

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: ilustracija

Ove subote je u Varaždinu svečano utemeljen „Viteški stol Varaždin“. Ciljevi djelovanja Viteškog stola su unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje na kulturnoj osnovi.

Osim toga, vitezovi se obvezuju da će promicati vinsku kulturu, znanstveni, istraživački i stručni rad u vinarstvu i vinogradarstvu te kulturu pijenja vina, ali i temeljne kršćanske vrednote. U pijenju vina i širenju ljubavi bitno je poslanje svih vinskih vitezova.

Bratovština hrvatskih vinskih vitezova okuplja nekoliko stotina štovatelja vina, među kojima nisu samo poznati vinari i vinogradari i enolozi nego i brojne javne osobe.

Viteški stol ustrojstveni je oblik djelovanja Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova na regionalnoj razini. Viteške stolove osniva Viteško vijeće odlukom koja sadrži podatke o nazivu, sjedištu, unutarnjem ustroju, te osobi ovlaštenoj za predstavljanje.

Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: "Tek kad svladaš zavist i počinješ se zalagati za druge, biti ćeš istinski viteški čovjek".

Nakon proglašćenja odluke o utemeljenju vinsko viteško druženje nastavljeno je popodne u Vinici koncertima limene glazbe, tamburaškog orkestra i nastupom dječjeg zbora "Markovi mališani"

Komentari