Počinje nova školska godina, pripazite na djecu u prometu!

Objavljeno: 08.09.2014. 07:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Danas, 8. rujna započinje nova školska godina, što između ostalog znači i da će se na prometnicama povećati broj djece.

Kako bi zaštitila djecu u prometu, policija i ove godine provodi akciju "Poštujte naše znakove", s posebnim naglaskom na učenike prvih razreda osnovnih škola. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, na području Republike Hrvatske u prve razrede u novoj školskoj godini upisano je više od četrdeset tisuća djece, što znači toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu. Na području Varaždinske županije u prvi razred ove godine kreće 1736 učenika.

>> 1736 prvašića u ponedjeljak će prvi put sjesti u školske klupe

Među raznim aktivnostima koje se provode u sklopu ove akcije, policijski službenici održat će tijekom rujna predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, a učenicima će biti podijeljeni reflektirajući ovratnici. Policijski službenici će biti nazočni i prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda, kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano operativno - preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola. Osim nadzora nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljanjem prometom kako bi omogućili siguran prijelaz djece preko kolnika, policija će poduzimati i sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola, a pojačano će se kontrolirati brzina kretanja vozila na prometnicama u zonama škola. Također, najavljeno je i kako će policija samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Iz policije savjetuju roditeljima da porazgovaraju s djecom o prometu i ukažu im na potencijalne opasnosti koje im prijete, kao i na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu

- Vježbajte sigurno prelaženje kolnika, objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca. Ako je Vaše dijete prvoškolac, posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole, odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći), i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu. Uukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu, ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila. Pratite prvašiće u i iz škole barem prvih desetak dana, a vlastitim primjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu, i nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje - ističu iz policije.

Savjetuju također da u situacijama kada roditelj dočekuje dijete pred školom ili kućom, to ne čini na suprotnoj strani ulice. Također, djeca bi u vozilo i iz vozila trebala ulaziti/izlaziti na nogostup, a ne na kolnik. U prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, treba se pobrinuti da dijete bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima.

Policija podsjeća kako se djeca u vozilima smiju prevoziti isključivo na propisan način, a od početka kolovoza ove godine to znači:
- na mjestu suvozača djecu nižu od 150 cm smije se prevoziti samo smještenu u dječjim sjedalicama/postoljima
- na sjedalima koja nisu prednja djecu nižu od 135 cm smije se prevoziti samo smještenu u dječjim sjedalicama/postoljima.

Policija također podsjeća i sve vozače da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h.

- Povećajte pozornost u blizini škola, vodite računa da djeca ne znaju ili ne znaju dovoljno prometne propise. Poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica, a po potrebi zaustavite vozilo i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno preko ceste - apeliraju na vozače iz policije.

Svoj djeci iz policije savjetuju da za kretanje koriste samo nogostup, a cestu prelaze samo preko zebre.

- Preko ceste prelazite samo na zeleno svjetlo. Obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik. Ako stalno ima vozila, sačekajte da se neko vozilo zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći cestu - savjetuje policija.

Inače, akciju "Poštujte naše znakove" MUP kontinuirano provodi od 1995. godine.

- Da je ova akcija pokazala svoju punu opravdanost govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio - ističu iz MUP-a. No bez obzira na pozitivne pomake, iz MUP-a napominju kako je unatrag deset godina na hrvatskim prometnim površinama smrtno stradalo 174 djece, a ozlijeđeno ih je 14.961.

Dodaju kako, unatoč smanjenju broja najtežih stradavanja, zabrinjava podatak o promjeni strukture smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama. Naime, prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Komentari