Pokrenut projekt utvrđivanja originalnosti Varaždinskog zelja

Objavljeno: 17.12.2011. 10:51

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Varaždinska županija

U prostorijama Varaždinske županije održan je sastanak s ciljem dogovora oko suradnje na utvrđivanju autohtonosti Varaždinskog zelja na kojem su sudjelovali predstavnici Udruge proizvođača povrća i voća „Zeljari“ Vidovec, Hrvatske poljoprivredne komore, Visokog gospodarskog učilišta Križevci te Instituta Ruđer Bošković.

U uvodnom dijelu sastanka je Branka Salopek - Sondi iz Instituta Ruđer Bošković prezentirala mogući postupak utvrđivanja originalnosti Varaždinskog zelja, tj. usporedbe sjemena proizvođača Varaždinske županije sa sjemenom pohranjenom u banci sjemena pri čemu je predloženo nekoliko metoda; genetska metoda kojom bi se određivala slijedivost pomoću RAPD markera i metabolička metoda čime bi se određivao profil sekundarnih metabolita i bioloških aktivnih tvari.

Rezultat tih metoda dobio bi se na osnovi PCR-reakcija, te bi se utvrdilo da li se radi o istovjetnosti ili različitosti varijeteta.

Tijekom sastanka je, između ostalog, konstatirano da je jedini način dokazivanja originalnosti Varaždinskog zelja sakupiti pisani povijesni materijal te odraditi tehnički upitnik kojim bi svojstva zelja bila definirana.

Nakon rasprave pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Dragutin Vincek je predložio da to bude zajednički projekt u kojem će sudjelovati i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Institut Ruđer Bošković iz Zagreba i Varaždinska županija pri čemu bi se na Visokom gospodarskom učilištu provodio prvi dio istraživanja, odnosno uzgoj biljaka iz sjemena različitih varijeteta s područja Varaždinske županije, dok bi daljnji protokol išao prema dogovoru sa Institutom Ruđera Boškovića.

Na kraju su se svi složili da bi ove radnje bile izuzetno važan početak, odnosno baza za daljnji rad na utvrđivanja originalnosti Varaždinskog zelja.

Komentari