Poljska delegacija učitelja posjetila Varaždin i Varaždinsku županiju

Objavljeno: 11.09.2015. 14:28

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:19

Ovih dana Grad Varaždin i VI. osnovna škola Varaždin bili su domaćini učiteljima srednje škole iz poljskog grada Wieluna, koji su došli na razmjenu u sklopu zajedničkog projekta.

Delegacija iz poljskog grada Wieluna boravila je u uzvratnom posjetu Šestoj osnovnoj školi u Varaždinu. Uzajamnim posjetima škole su počele razmjenu iskustva i upoznavanje različitih sustava obrazovanja.

Varaždinski izaslanstvo prisustvovalo je u Wielunu velikoj komemoraciji kojom je obilježen početak 2. svjetskog rata s obzirom da je to prvi grad koji je napala nacistička Njemačka 1939. godine.

- Cilj suradnje je razmjena iskustava, u ovom slučaju razmjena iskustva učitelja i profesora, a ovo je uzvratni posjet učitelja i ravnatelja srednje škole iz grada Wieluna u Poljskoj. Naši predstavnici bili su već tamo. Sada je red na nas, da mi njima pokažemo što mi radimo, koja postignuća mi imamo i koja primjenjujemo u obrazovanju pa ta iskustva razmjenjujemo - rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Kako je istaknuo Mario Stančić, ravnatelj VI. osnovne škole Varaždin, suradnja s Poljacima započel aje prije dvije godine.

- Na naš poziv, Poljaci su se vrlo rado odazvali ovoj suradnji. Ove godine ukupno je 14 učitelja sudjelovalo u ovom projektu. U Varaždin je došla delegacija od devet učitelja, a obišli su naš grad, gotovo cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku, Zagreb, a bili su čak i na moru. Sudjelovali su kod nas na nastavi i njihovi dojmovi o obrazovnom sustavu i našem načinu rada su izrazito pozitivni - istaknuo je Stančić i dodao kako je već dogovrena i daljnja suradnja u razmjeni učitelja, ali i učenika u čemu imaju potpunu podršku Vijeća roditelja VI. OŠ Varaždin.

Poljska delegacija posjetila je i Varaždinsku županiju, gdje ih je ugostio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić te naglasio važnost ovakvih suradnji.

- Zaista se možemo pohvaliti brojnim projektima koje provodimo, od Centara izvrsnosti, sufinanciranja kupnje školskih udžbenika, davanja studentskih i učeničkih stipendija pa sve do sudjelovanja u europskim projektima. Također, proglašeni smo najtransparentnijom županijom, nalazimo se u samome vrhu konkurentnosti, radimo na privlačenju novih investicija te moram istaknuti kako je upravo jedna poljska tvrtka otvorila svoju tvornicu kod nas – rekao je zamjenik Kišić.

Osim suradnje s VI. osnovnom školom, Poljaci su surađivali i sa Srednjom školom Ludbreg koja je također bila u posjetu gradu Wielunu kao gostujuća škola na inicijativu VI. osnovne škole Varaždin.

Komentari