Predstavljen europski projekt Udruge slijepih Varaždinske županije

Objavljeno: 29.01.2015. 14:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Udruga slijepih Varaždinske županije nositelj je projekta „Snagom znanja, da razlika bude manja“ financiranog od Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske, koji se provodi u partnerstvu s Udrugom slijepih Požeško-slavonske županije, Medicinskom školom Varaždin, Srednjom školom Pakrac i Hrvatskim savezom slijepih Zagreb.

Projekt „Snagom znanja, da razlika bude manja“ vrijedan je 746.000 kuna i započeo je 29. prosinca prošle godine, a trajati će 14 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2016. godine. Cilj projekta je osnažiti operativne i upravljačke sposobnosti udruga za davanje inovativnih socijalnih usluga u zajednici i povećati prepoznatljivost Udruge slijepih Varaždinske i Požeško-slavonske županije u zajednici, kroz razvijanje volonterizma i suradnju sa svim dionicima koji daju socijalne usluge u navedenim županijama.

Aktivnosti na projektu podijeljene su u nekoliko skupina, a za jačanje operativnih struktura će se u svakoj udruzi zaposliti po jedna stručna osoba koja će biti educirana za pisanje i provođenje projekata na socijalnom području. Kako je naveo predsjednik Udruge slijepih Varaždinske županije Davor Janjušević, zanimljivost u aktivnostima biti će trening četiri trenera, kao inovativna socijalna usluga u suradnji s udrugom iz Sjedinjenih Američkih Država, a dosad je neviđena u ovom dijelu Europe. Radi se o kretanju pomoću ekolokacija, koje će uvelike olakšati kretanje slijepim osobama, i povećati samostalnost pomoću slušanja odbijanja zvuka u prostoru.

Na konferenciji je Janjušević je kazao kako bez Varaždinske županije i Grada Varaždina Udruga slijepih Varaždinske županije ne bi bila ono što je sada, budući da su te institucije partneri varaždinskoj Udruzi na mnogim projektima. Naime, u suradnji s Udrugom slijepih, Varaždinska je županija prva postavila orijentacijske ploče za lakše kretanje slijepih i slabovidnih osoba od svih javnih institucija u našoj županiji i šire.

Drago mi je da u ovom projektu surađuju naša udruga i naša obrazovna institucija, posebice jer se Varaždinska županija ponosi svojim školama i obrazovanjem. No, ovaj projekt je na neki način Hrvatska u malom, jer povezuje Slavoniju i Varaždin -  istaknuo je prilikom predstavljanja projekta zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, dodavši kako projekt pokazuje da se kroz proračun županija, gradova ili općina osigurava minimum novaca za funkcioniranje udruga, dok se sve više financira iz projekata.

Sretni smo što u privlačenju novaca iz fondova imamo uspješno Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, ali i Udrugu slijepih Varaždinske županije i zato ćemo uvijek podržati ovaj projekt ali i sve slične u budućnosti - zaključio je zamjenik Kišić.

Preko 500 učenika Medicinske škole Varaždin i Srednje škole Pakrac, će kroz edukaciju na ovom projektu naučiti što je to sljepoća, kako pristupiti slijepoj osobi i kako ju voditi. Njih će 20 biti volonteri na projektu i pomagati će slijepim osobama.

Izvor: Varaždinska županija

Komentari