najavljeno na konferenciji za medije

Umirovljenicima u samačkim domaćinstvima od Nove godine Grad Varaždin sufinancira račune za Čistoću

Objavljeno: 23.10.2018. 14:53

Zadnja izmjena: 23.10.2018. 14:54

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina održana je uvodna konferencija povodom pokretanja projekta PROMO - "Pravilnim primjerom učimo zaštiti okoliš". Grad Varaždin će na tom projektu surađivati s gradovima Vodice i Varaždinske toplice te s općinama Vidovec, Veliki i Mali Bukovec i Sveti Đurđ.

Miljenko Ernoić iz Agencije Sjever DAN tom je prilikom objasnio kako je cilj projekta različitim izobrazno-informativnim aktivnostima o održivom gospodarenju otpadom smanjiti količine otpada koje se odlažu na odlagališta te educirati građane o pravilnom razvrstavnju otpada što će se provoditi kroz niz reklama, tribina, natjecanja i radionica. 

Gradonačelnik Ivan Čehok osvrnuo se pak na nove cijene, ali i na pritužbe građana.

- Podsjećam, novi sustav razvrstavanja otpada nije nešto čega se dosjetila Čistoća ili gradska vlast, nego je to posljedica provedbe zakona iz 2013. Godine. I sad kad se danas primjerice SDP buni da smo uveli novi sustav, oni su 2013. donijeli zakon. Čekali smo 4 godine uredbu, dobili smo ju - rekao je gradonačelnik Čehok i dodao kako penale neće plaćati ni država ni Čistoća već sami građani.

Osvrnuo se i Čehok na pritužbe samačkih domaćinstava na povećanje cijene i spomenuo kako novi zakon i uredba ne poznaju člana domaćinstva, nego poznaju volumen i broj odvoza. Još jednom je podsjetio stanare da ukoliko se svi dogovore unutar zgrade, da se može uvesti računanje cijene po članu domaćinstva.

- Mi smo se usuglasili s Čistoćom da ćemo subvencionirati umirovljenicima u samačkim domaćinstvima od 1.1 cijenu zbrinjavanja otpada tako da ublažimo ovaj socijalni udar koji je nastao zbog provedbe zakona - naglasio je Čehok. 

 

 

Komentari