Pusić na Danu županije: Vaši programi stvaraju agendu ove Vlade za budućnost

galerija-images/svecana sjednica varazdinska zupanija

Objavljeno: 09.09.2014. 00:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Svečanom sjednicom Županijske skupštine i prigodnim druženjem Varaždinska županija proslavila je svoj Dan županije, kao i blagdan Male Gospe.

Nadogradnja i rekonstrukcija kirurgije Opće bolnice Varaždin, spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, aglomeracija Varaždin, daljnje ulaganje u obrazovanje, ali i status najkonkurentnije županije samo su neki od projekata i programa koje je na svečanoj sjednici Županijske skupštine župan Predrag Štromar istaknuo kao prioritete Varaždinske županije.

Već duži niz godina zadržavamo proces razvoja koji smo započeli još 2010. godine. Tada smo proglašeni najkonkurentnijom županijom. Danas smo i dalje pri vrhu, a ispred nas je samo Grad Zagreb. Taj rezultat nije došao kao nečiji poklon, već je on plod dugogodišnje politike stvaranja povoljne investicijske klime, dugoročnog ulaganja u obrazovanje, a i unapređenja rada javne uprave. To je zasluga svih stanovnika Varaždinske županije koji i u ova teška vremena svojim radom i idejama znaju prepoznati investicije – naglasio je župan Štromar u svom govoru.

Najavio je i daljnje ulaganje u projekte obrazovanja, kao što su izgradnja i nadogradnja škola po modelu   javno-privatnog partnerstva, sufinanciranje udžbenika i prijevoza srednjoškolaca, nastavak nadogradnje i rekonstrukcije varaždinske kirurgije što bi trebalo započeti sredinom iduće godine, izgradnja spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, Tehnološki centar drvne industrije u Lepoglavi, zatim projekt „Regija digitalnih muzeja“ za očuvanje kulturne i povijesne baštine, kao i daljnji razvoj gospodarstva i ulaganje u investicije.

Ukupna vrijednost svih nabrojenih projekata je oko milijardu kuna. Treba spomenuti i projekt izgradnje odvodnje i pročišćavanje voda u aglomeraciji Varaždin koji je vrijedan petsto milijuna kuna. Početak izgradnje planiramo za godinu i pol dana. nakon dugog niza godina potpisali smo i sporazume o nadogradnji i izgradnji varaždinske kirurgije. Svi ti rezultati samo idu u prilog tezi da županije i jedinice lokalne samouprave ne treba ukinuti, kako se to u posljednje vrijeme sve češće govori – istaknuo je župan Štromar.

Svečanoj sjednici, između ostalih, prisustvovali su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milorad Batinić, ministar rada Mirando Mrsić, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnici Silvano Hrelja, Dubravko Bilić, Marijan Škvarić i Mario Habek, veleposlanica Italije Emanuela D'Alessandro, kao i župani susjednih županija i drugi uvaženi gosti.  

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, istaknula je kako je Varaždinska županija zajedno sa svojim projektima uzor cijeloj Hrvatskoj i politici ove Vlade koja se vrlo često u svojim odlukama i projektima ugleda na Varaždinsku županiju.

Mnogi projekti koje provodimo na razini države, krenuli su upravo iz Varaždinske županije. Varaždinska županija, kao i prošle godine, vodi Hrvatsku i to u programu. Varaždinska županija ima tri ključne stvari na koje se koncentrira. To su zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvo. Zapošljavanje kao uklanjanje prepreka investitorima, obrazovanje koje je potrebno za razvijanje poduzetništva u budućnosti te kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita koja, najvažnije od svega, može i zna zaraditi, odnosno kombinacija zdravstva i turizma sutrašnjice. Varaždinska županija je upravo ta koja hrvatskoj Vladi stvara agendu za sutra, agendu za budućnost – naglasila je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Podijeljene su i nagrade ovogodišnjim laureatima, a posebna priznanja dobilo je 25 učenika i učenica koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim natjecanjima. Nagradu za životno djelo dobio je osnivač i počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Biškup. Nagrade za doprinos promociji i ugledu Varaždinske županije u zemlji i svijetu dobili su tvrtka Grafičar iz Ludbrega i muzikologinja doktorica znanosti Zdenka Weber. Za iznimno postignuće u proteklom jednogodišnjem razdoblju, nagrade su dobili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstveni rad Varaždinske županije te hrvač Alen Runac za doprinos hrvačkom sportu, kako u županiji tako i na razini države.

U ime svih dvadesetpetero nagrađenih učenika, učenica i sportaša, zahvalio se ovogodišnji najbolji učenik Varaždinske županije Frano Mihaljević.

Sav naš rad i trud već se isplatio u znanju i uspomenama, ali je jako lijep osjećaj vidjeti da to cijene i drugi. Stoga u ime svih nagrađenih zahvaljujem Županiji na dodijeljenim nagradama – rekao je Frano Mihaljević.

 {gallery}svecana sjednica varazdinska zupanija{/gallery}

Komentari