Retorika i društvo: Od politike, medija i posebnih prigoda pa do samog čovjeka

Objavljeno: 01.12.2014. 12:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Igor Meštrović

Izvor: galerija-images/retorika i drustvo

U varaždinskom Galerijskom centru održana je promocija knjige Retorika i društvo, autora dr.sc. Gabrijele Kišiček i prof. Davora Stankovića. Radi se o dvoje mladih stručnjaka, a kako je Gabrijela Varaždinka nije propustila prvu promociju knjige održati upravo u svojem Varaždinu.

Autori se već dugi niz godina bave retorikom, a intenzivno poznanstvo počelo je tijekom rada na Govorničkoj školi, pod mentorstvom Ive Škarića. Zanimljivo da oboje, uz svoje redovne poslove, rade ili su radili i kao fonetičari na našim televizijskom kućama, Gabrijela na Novoj TV, a Davor na HRT-u.

U svojem radu svakodnevno se susreću s brojnim situacijama te su smatrali da moraju ukazati na važnost retorike i na njezinu široku primjenu u raznim segmentima društva, kao što su politika, mediji, posao, posebne prigode. 

Višegodišnje iskustvo autora, potkrijepljeno i brojnim istraživanjima, analizama, rezultiralo je ovom odličnom knjigom. Već od naslova, želi se sugerirati važnost retorike, što se i vrlo zorno prezentira kroz poglavlja knjige, od politike, medija, posla, posebnih prigoda do poglavlja retorika i čovjek, što je zapravo i najvažnije, jer retorika itekako može pomoći svakome od nas, da budemo bolji ljudi – istaknuo je dr. sc. Davor Nikolić s Filozofskog fakulteta Zagreb, recenzent knjige.

Poznata voditeljica s Nove TV Mia Kovačić, objasnila je kako je od prvog susreta s Gabrijelom, shvatila koliko retorika i fonetika mogu biti bitne, ne samo u televizijskom poslu. 

Kada sam počeka raditi fonetske vježbe, nisam o tome praktički imala pojma, bila
sam totalni početnik. No rad i vježbanje su mi izuzetno pomogli, ne samo u mojem govoru, već i psihološkom smislu, kada je u pitanju svladavanje treme, ali i po cijelom nizu drugih vrlo bitnih stvari. Prije davnih osam godina započela sam svoju vezu s fonetikom i to je zasad moja najduža veza u životu – kazala je između ostalog Mia Kovačić.

Na promociji knjige, koja je inače izdana u nakladi Slap, govorila je Andrea Vodanović, specijalistica međunarodnih odnosa i diplomacije, zaposlena u Europskom parlamentu. 

Izuzetno mi je drago da je ova knjiga napisana, jer mislim da je retorika jako važna, o čemu svakodnevno svjedočim u svojem radu. Posebno je važno za političare, da intenzivno rade na svojim retoričkim vještinama, jer je to danas iznimno bitno, posebice u komunikaciji u Europskom parlamentu, gdje je potrebno znati stvari izložiti vrlo koncizno i jasno – istaknula je Vodanović.

Što se tiče samih autora, knjiga je nastala kao plod njihovog dugogodišnjeg rada, izlaganja za znanstvenim konferencijama o retorici, a temelj su bile njihove kolumne u mjesečnom prilogu Glasa koncila – Prilika. 

Upoznali smo se prije mnogo godina, a sve je počelo na Govorničkoj školi, koju je osnovao i dugo godina vodio profesor Ivo Škarić, naš zajednički mentor. Imali smo sreće da budemo njegovi asistenti na Govorničkoj školi, a praktički od tada traje naša suradnja i gotovo svakodnevna interakcija o retorici, koja je i dovela do ove knjige – rekao je prof. Davor Stanković, koji je danas zaposlen kao copywriter i stručnjak za komunikacije u marketinškoj agenciji, a iza sebe ima višegodišnji staž rada na HRT-u, u službi za jezik i govor.

Drago mi je da se ovoliko mnogo meni dragih ljudi, od kojih su mi mnogi pomogli tijekom nastajanja ova knjige, odazvalo danas na promociju. Davor i ja smo se potrudili maksimalno napraviti jedno korisno i zanimljivo djelo. Hvala na prekrasnim govorima večeras, a nadam se da je ovo tek prva promocija te da ćemo i u budućnosti moći imati još ovakvih prigoda za predstavljanje novih djela na ovu temu – istaknula je Varaždinka Gabrijela Kišiček na kraju zanimljive promocije.

Promocija je bila vrlo dobro posjećena, Galerijski centar bio je premali za sve zainteresirane za knjigu Retorika i društvo, a kako su istaknuli autori, vrlo skoro trebali bi održati i promociju knjige u Zagrebu.

{gallery}retorika i drustvo{/gallery}

Komentari