Rozaliji Neralić pobjeda u drugom kolu Zlatnog grozda Međimurja

Objavljeno: 05.11.2011. 17:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Natjecanjem 2. kola "Zlatni grozd Međimurja", u Čakovcu se nastavilo sedmo izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske.

Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice.

Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik. Najboljima u pojedinom kolu se dodjeljuju priznanja za plasman po kategorijama te u ukupnom poretku.

Ukupni poredak u Hrvatskom kuharskom kupu dobiva se zbrajanjem bodova pojedinog natjecatelja ostvarenih u sve tri kategorije natjecanja.

Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa osvaja veliku kristalnu kuhaču. Natjecanje 2. kola održano je u organizaciji Udruge kuhara Međimurske županije te uz potporu Hotela Park, Turističke zajednica Međimurske županije te Turističke zajednice Grada Čakovca.

Sudjelovalo je 9 natjecatelja sa svojim pomoćnicima, a pripremali su svečane hladne plate od mesa zeca ili kunića, glavno jelo od svinjetine i vina, te hladne deserte od krušaka, lješnjaka i kakaa.

Radove natjecatelja ocjenjivali su eminentni kuhari članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Miroslav Dolovčak, Branko Žufika te Grozdana Bohorč, a osim okusa vodili su računa i o složenosti pripreme pojedinog jela, kreativnosti u prezentaciji, pravilnom korištenju tehnika obrade namirnica itd.

Najuspješnija u pripremi hladnih jela bila Rozalija Neralić, a isti uspjeh ponovila je kod pripreme deserta. Posebno veselje domaćinima donio je predstavnik Udruge kuhara Međimurske županije i tvrtke Vindija Zoran Herman koji je bio najbolji u pripremi glavnog jela.

Zbrojem bodova u sve tri kategorije dobiven je ukupni poredak, a i ovdje je najbolja bila Rozalija Neralić iz restorana „Cvjetno“, Studentskog centra Zagreb uz koju je na natjecanju bila pomoćnica Nadica Petričko. Drugo mjesto osvojile su predstavnice Hotela „Termal“ iz Daruvarskih Toplica i to natjecateljica Snježana Blažičko te pomoćnica Anita Franekić, a na treće su se plasirali predstavnici Olea Cateringa iz Umaga natjecatelj Marko Jovanović i pomoćnik Miloš Podunavac.

Sva pripremljena jela mogli su kušati brojni uzvanici na svečanoj večeri na kojoj su najboljima dodijeljena i priznanja te bogate nagrade sponzora. U sklopu večere Udruga kuhara Međimurske županije i njeni članovi Slađana Herman, Marija Borković, Alen Igrec i Luka Milković pripremili su i bogati „Međimurski stol“ na kojem su prezentirali tradicijska jela svog kraja.

Komentari