sastanak se odužio

7 ključnih informacija sa sastanka premijera, ministara i župana u palači Varaždinske županije

Objavljeno: 04.07.2018. 17:21

Zadnja izmjena: 04.07.2018. 17:36

Foto: Varaždinska županija

Završio je sastanak premijera i ministara sa županima u palači Varaždinske županije, a trajao je čak 2,5 sata duže o predviđenog vremena.

Od tema koje su se našle za stolom, za Varaždinsku županiju jedna od najvažnijih je bila sufinanciranje EU projekata, a bilo je riječi i o povratu sredstava za JPP projekte. „Ovaj već etablirani format susreta pokazuje da dijelimo i dobru volju i dobar smijer, kada je riječ o višerazinskom upravljanju Hrvatskom te funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji“, rekao je premijer Andrej Plenković.

1. Županijama veće ovlasti i prihodi

Župani su izvješteni da će do kraja godine županijske ovlasti ureda državne uprave biti prenijete na županije, što je varaždinski župan Radimir Čačić ozbiljnim reformskim korakom za decentralizaciju, naročito jer ona će dodatne ovlasti uključivati i dodatna financijska sredstva.

2. Problem financiranja ŽUC-a

Na sastanku je bilo riječi i o budžetima financijskih uprava za ceste, pri čemu je Čačić istaknuo da ceste Varaždinske županije čine 10 posto svih županijskih cesta u Hrvatskoj, a sredstva kojima raspolaže ŽUC ne pokrivaju ni polovicu potreba: „Problem je prepoznat, a premijer je dao nalog da se pronađe rješenje“, rekao je Čačić.

3. Problem sufinanciranja EU projekata

Glede sufinanciranja EU projekata Plenković je za kraj mjeseca najavio predstavljanje modela koji bi trebao pridonijeti kvalitetnoj apsorpciji EU sredstava i regionalnom razvoju: „Mi smo u ovoj Vladi dali više od 700 milijuna nacionalnih sredstava tom novom fleksibilnom instrumentu“, rekao je Plenković.  Čačić je naglasio da se to pitanje treba riješiti u najkraćem roku, jer je riječ o problemu svih županija, a najviše Varaždinske koja je privukla najviše sredstava. „Ili moramo stati s EU projektima, što je užasno, ili moramo imati čisti model“, rekao je župan.

4. Plenković o problematici JPP-a

Za problematiku JPP-a Plenković je rekao da ima dva aspekta: „Jedan govori o onome o sredstvima vezanim za ranije donesene odluke, a drugi je da se u Zakonu o odgoju i obrazovanju model JPP-a predvidi kao jedna od mogućnosti suradnje i financiranja škola. Zajedničkim naporima tražimo rješenje za obveze koje su nastale prije mandata ove Vlade“, rekao je Plenković.

5. Štromar o problmatici JPP-a

Ministar Predrag Štromar također je spomenuo novi Zakon o odgoju i obrazovanju prema kojemu bi županija ubuduće trebala dobivati sredstva, a glede duga rekao je kako njega može riješiti samo Državno odvjetništvo: „To mora DORH na temelju tužbe koju sam podigao protiv RH i Ministarstva znanosti 2016. godine. Uvjeren sam da će shvatiti kako je bolje ići u nagodbu nego dalje na sud“, rekao je Štromar.

6. Čehok o problematici indeksa razvijenosti

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok sastanak je komentirao riječima, kako je 18 godina u lokalnoj politici a 12 godina bio je zastupnik, međutim ni jedan Vlada do aktualne nije imala sluha za gradonačelnike i župane. Istaknuo je da postoji problem s indeksom razvijenosti, odnosno zbog postojećeg modela ocjenjivanja grad poput Varaždina je "prerazvijen", što je opterećujući faktor za dobivanje EU sredstava.

Komentari