Škola plivanja ide dalje, no na trošak roditelja

Objavljeno: 03.02.2011. 15:43

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -

Iako ove godine zbog rezanja troškova plivačka obuka djece više ne spada u obavezni dio nastave, Javna ustanova „Gradski bazeni Varaždin“ nastavlja s provođenjem plivačke obuke. Nova sezona škole plivanja krenula je 1. veljače, a trošak obuke snose roditelji.

Podsjetimo, dosad je plivačka obuka bila dio programa obuke učenika neplivača u varaždinskim osnovnim školama, koji je financirao Upravni odjel za obrazovanje i znanost grada Varaždina sa oko 100 tisuća kuna godišnje. Obuka se provodila u sklopu nastavnog plana i programa, po programu koji su izradili Gradski bazeni. Program je bio verificiran od strane Zavoda za školstvo Republike Hrvatske i kao takav bio je dio Državnog pedagoškog standarda.

S obzirom na „Izmjene i dopune Državnoga pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja“ od 15. srpnja po kojem se Poduka plivanja briše iz Državnog pedagoškog standarda, ove školske godine programom će biti obuhvaćeni samo oni učenici trećih razreda svih gradskih osnovnih škola koji su se prijavili za obuku u anketi koju su proveli Gradski bazeni.

- Ove se školske godine za plivačku obuku prijavilo 94 učenika, od 420 koliko ih ukupno ima u trećim razredima u svih sedam osnovnih škola. Zadovoljni smo odazivom učenika i očito je da interes za plivanje postoji. No ipak, tragedija je da se plivačka obuka stavila van pedagoškog standarda, jer znati plivati jednako je važno kao znati čitati i pisati – rekao je voditelj sportskih aktivnosti na Gradskim bazenima Velimir Mudri.

- Sada troškove obuke snose roditelji, a cijena programa u trajanju od 12 školskih sati iznosi 120 kuna. Program se provodi izvan nastave, a prijevoz za djecu također je organiziran i njega je nastavio plaćati Grad – objasnio je Velimir Mudri.

Inače, u proteklih pet školskih godina koliko je Javna ustanova "Gradski bazeni Varaždin" provodila obuku neplivača kroz program je prošlo i plivati naučilo 2.243 učenika trećih razreda iz Varaždina.


Komentari