Srednja škola "Arboretum Opeka" u projektu vrijednom 1,6 milijuna kuna

Objavljeno: 03.09.2015. 11:17

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:46

Foto: Nikola Kokotec

Srednja škola "Arboretum Opeka" Marčan nositelj je projekta "Inovativni kurikulum "Cvjećara" u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+, vrijednog 1,6 milijuna kuna, a danas je u Županijskoj palači održana i uvodna konferencija.

Uz Srednju školu "Arboretum Opeka" Marčan, na projektu sudjeluju Srednja škola Bedekovčina i Srednja škola Petrinja. Projekt u potpunosti financira Europski socijalni fond.

- Kao što vidite to su tri srednje škole koje dolaze iz manjih, ruralnih mjesta, koje su se zajednički našle na projektu koji se svodi na to kako zapravo kroz novi kurikulum dati dodanu vrijednost i strukovnim nastavnicima, a kasnije preko njih i učenicima - istaknuo je zamjenik župana Alen Kišić.

Kako je rečeno na uvodnoj konferenciji, sadašnji kurikulum ne daje dovoljno stručnih znanja za zanimanje cvjećar, tako da će se kroz ovaj novi kurikulum u sljedećih godinu dana educirati tridesetak nastavnika koji će onda puno kvalitetnije to znanje prenostiti učenicima, budućim cvjećarima.

- Ono što je bitno za našu županiju jest da imamo veliki potencijal u cvjećarstvu, međutim imamo mali interes za obrazovanjem u cvjećarstvu pa upravo kroz ovaj projekt imamo jednu dodatnu promociju, promociju cvjećarstva kao najpropulzivnije grane u poljoprivredi, a reći ću čak i najprofitabilnija grana - istaknuo je Kišić i dodao kako bi trebalo što više ulagati u cvjećarstvo, jer je isplativo, a imamo sve predispozicije za razvoj te grane poljoprivrede.

U tom smjeru, rekao je Kišić, išlo je i otvaranje novog smjera u Srednjoj školi Ludbreg, a to je smjer agrogimnazija, no prema riječim zamjenika župana Kišića, nažalost nije bilo dovoljno interesa.

- Posljednjih godina je i Srednja škola u Vinici imala manji interes za smjer cvjećarstva, stoga su upravo ovakvi projekti najbolja promocija te grane poljoprivrede - rekao je Kišić.

Aktivnosti koje će se provoditi u projektu, prvotno su vezane uz edukaciju nastavnog kadra.  

- Naša škola je nakon dugog niza godina iznijela jedan ovakav projekt, u potpunosti financiran iz fondova EU, točnije iz Europskog socijalnog fonda. Imat ćemo različite aktivnosti koje su najprije vezane za nastavnike triju škola, koji će kroz četiri strukovne edukacije i jedno stručno putovanje usvajati znanja i vještine iz cvjećarstva, uz desetak priznatih domaćih i europskih stručnjaka - istaknula je Blanka Pazman, nastavnik praktične nastave i stručne prakse u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" Marčan.

Potom slijedi izrada moderniziranog kurikuluma koji sadrži nove metode i oblike rada za učenike zanimanja cvjećar, a zatim će educirani nastavnici to novo znanje i vještine prenositi učenicima cvjećarima. Što se tiče interesa za cvjećarstvo u Varaždinskoj županiji, Pazman ističe kako on postoji te da za njih ima i posla.

- Tijekom godine upisuje se 10 do 15 učenika za zanimanje cvjećar, što je dovoljno za prilike Varaždinske županije i oni se nakon završetka školovanja mogu zaposliti, s time da moraju biti kvalitetni - istaknula je Pazman.

Komentari