Varaždinski ribiči spremaju monografiju, natjecanja, školu ribolova za mlade...

Objavljeno: 29.01.2015. 12:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ŠRK varaždin

Iza 973 člana Športsko ribolovnog kluba Varaždin je još jedna uspješna godina. U klubu se intenzivno radi i 2015. godine između ostalih aktivnosti bit će održana 9. škola ribolova za mlade...

Uz pomoć svih članova, a naročito Upravnog odbora ove godine nastojat ćemo dodatno unaprijediti rad Kluba. Najveću pažnju posvećujemo tome da se rad kluba odvija prema važećim Zakonima i propisima, kao što je Zakon o slatkovodnom ribarstvu, športu, udrugama i drugim, naglasio je Kristijan Kosmačin, predsjednik ŠRK Varaždin na nedavno održanoj redovnoj godišnjoj Skupštini.

- Najvažnija je da se gospodarenje našim ribolovnim područjem vodi prema Gospodarsko- ribolovnoj osnovi i Planu gospodarenja za svaku godinu, kojeg nam potvrđuje Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva. Plan gospodarenja za 2015.g. imamo potvrđen. To znači da ćemo poribljavati naše ribolovno područje i vršiti zaštitu voda i ribljeg fonda. U tu svrhu odvajamo većinu sredstava, a ostatkom tih sredstava, članarinom, najamninom i donacijama ćemo pokriti ostale, redovne rashode kluba. Ekološkim radnim akcijama planiramo urediti i očistiti nekoliko atraktivnih ribolovnih pozicija i pristupne putove. Od 2002. do 2014. godine poribili smo naše ribolovno područje sa 39.724 kilograma ribe, većinom mlađa, vrijednim 1.688.000,00 kn – naglasio je Kosmačin dodavši da će varaždinski ribolovci poraditi i na povećanju članstva u klubu, naročito mladih ribolovaca.

Tijekom  2014. godine ŠRK Varaždin ima u evidenciji 973 člana i lani su prodali  1345 dozvola svih vrsta.

- Upozoravamo naše članove da do 31. siječnja 2015. godine moraju predati ažuriran popis godišnjeg ulova – podsjeća Kosmačin.

Inače, ŠRK Varaždin ima potpisani reciprocitet o ribolovu s dva ovlaštenika ribolovnog prava (SŠRDMŽ-e, ŠRD Ludbreg), a naročito ih zanimaju susjedne udruge koje gospodare na Dravi, jer je to voda koja se zajednički poribljava.

- I dalje ćemo nastojati da se reciprociteti prošire po pitanju proširenja ribolovnog područja. Planiramo i izdati monografiju Kluba, a vezano za 102 godine neprekidnog rada i postojanja ŠRK-a – najavljuje Kosmačin.

U športskom dijelu, natjecateljskog ribolova u lovu ribe, najveću pažnju naši ribolovci  posvetit će mladima - kadetima i juniorima i pokušati održati visoku razinu natjecateljskih rezultata u Hrvatskoj i inozemstvu.

- Ove godine ćemo održati i 9. školu ribolova za mlade kroz nekoliko predavanja i dva natjecanja. U zadnjih deset godina klub je imao iznimne rezultate i to u šest različitih kategorija od seniora, seniorki, juniora, juniorki, kadeta, kadetkinja. Na prvenstvima i kupu Hrvatske osvojeno je, u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, puno prvih, drugih i trećih mjesta. Na svjetskim i europskim prvenstvima imali smo 27 reprezentativaca Hrvatske i sedam medalja, dva prva mjesta i jedno treće pojedinačno te drugo i treće mjesto tri puta, ekipno – kaže čelnik Kluba koji slovi kao dobar organizator svih vrsta natjecanja u lovu ribe.

Ove će godine varaždinski ribolovci obnoviti i urediti prostorije ribolovnog doma. Odnosno, predstoji im bojanje zidova, obnova instalacija, zasjat će nove pločice, tehnički uređaji i namještaj.

- Sve to uredit ćemo vlastitim radom, uz pomoć sponzora i vlastitih sredstava. Nastavit ćemo suradnju sa drugim udrugama po pitanju ekologije, ribočuvarske službe,natjecanja, poribljavanja, izrade revizije gospodarske osnove, turizma i drugih aktivnosti od interesa za športski ribolov u našem kraju – zaključio je Kosmačin.

Komentari