Štandom ispred Županijske palače skrenuta pažnja na važnost dojenja

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 06.08.2015. 11:34

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 08:52

Foto: Nikola Kokotec

Od 1. do 7. kolovoza u Varaždinskoj županiji održava se međunarodni tjedan dojenja. U četvrtak je tako ispred Županijske palače postavljen štand kojim se skrenula pozornost na važnost dojenja.

Vlada Republike Hrvatske u svibnju ove godine je usvojila nacionalni Program za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016. godine, zbog stalnog pada stope dojene djece, kao i kratkog dojenja djece. U sklopu nacionalnog programa Varaždinska županija provodi međunarodni tjedan dojenja u suradnji s UNICEF-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

U četvrtak je tako ispred Županijske palače postavljen štand kojim se skrenula pozornost na važnost dojenja. Dijelili su se promotivni materijali i cvijeće.

- Majčino mlijeko kao zlatni standard nije samo hrana. Ono je dobro za zaštitu tijela majke i djeteta. Dijete nije toliko bolesno, a najznačajnija je ljubav i povezanost prilikom dojenja - rekla je pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš i dodala kako bi se o važnosti dojenja trebalo učiti još u osnovnoj školi.

- Jednostavno to mora biti usađeno mnogo prije u svijest pa je potrebna edukacija još u osnovnoj školi. Dojenje je tako vrlo važno i ima slučajeva kad više sila sprječava dojenje, no ima slučajeva kada su žene prekomotne - dodala je Kolarek Karakaš i istaknula da je Varaždinska županija po postotku dojenja u razini hrvatskog prosjeka.

Komentari