Svečana sjednica Gradskog vijeća u znaku EPK 2020. i Sveučilišta Sjever

galerija-images/svecana sjednica varazdin 2014

Objavljeno: 05.12.2014. 15:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

U znaku kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine i promjeni statusa Sveučilišta Sjever, u Hrvatskom narodnom kazalištu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina povodom Dana grada Varaždina i blagdana sv. Nikole.

Ostvareni projekti u posljednjih godinu dana, kandidatura grada Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020., status javnosti Sveučilišta Sjever, ulaganje u školstvo i prometnu infrastrukturu, samo su neki od projekata navedenih na svečanoj sjednici.

U svom pozdravnom govoru, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je kako će govoriti samo pozitivno. Međutim, dotaknuo se nekih političara koji, prema njegovom mišljenju prisvajaju zasluge za tuđa djela.

Pozdravljam vas sve na ovoj svečanoj sjednici, sjednici na kojoj sam odlučio govoriti samo pozitivno, o dobrim stvarima kojih je u 2014. godini u našem gradu bilo i više nego dovoljno. U politici postoje barem tri vrste ljudi, postoje oni koji rade, koji samo pričaju i oni koji pričaju da rade. Varaždinska županija, grad Varaždin i svi ostalo gradovi i općine imaju sreću da imaju ljude koji rade. Tome u prilog govore rezultati. Najgora vrsta političara su oni koji pričaju da rade. Oni zapravo prisvajaju tuđe zasluge pa čak i za Sveučilište Sjever – započeo je svoj govor Habuš.

Govoreći o povijesnom razvoju Sveučilišta Sjever, odnosno Varaždinskog Veleučilišta i spajanja u sveučilište, Habuš je zahvalio i bivšem varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku i Radimiru Čačiću na naporima koje su i oni uložili kako bi Varaždin danas imao javno sveučilište.

Ovakav projekt zasluga je ne samo jednog čovjeka, već cijele gradske uprave, ove vlasti, ali i bivše. Kad se radi o odlukama koje će značajno obilježiti budućnost grada Varaždina, onda smo svi složni i jedinstveni, što je pokazalo i jednoglasno donošenje odluke o prijenosu osnivačkih prava Sveučilišta Sjever na Grad Varaždin, čime su stvoreni uvjeti da Sveučilište Sjever postane javno. Naravno, da danas imamo to što imamo, treba zahvaliti i bivšem gradonačelniku Čehoku, koji je poveo inicijativu 2010. godine i ideju o realizaciji Sveučilišta Sjever. Tada smo svi to podržali. Nakon toga nesretni slučajevi i dogodovštine su Varaždin udaljili od te ideje, no zahvaljujući tadašnjem prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću i direktoru Podravke Zvonimiru Mršiću, Varaždin se zajedno s Koprivnicom vraća u igru. Naravno tome je pridonio još veliki broj ljudi da bismo danas imali javno Sveučilište Sjever – istaknuo je Habuš.

Istaknuta je i važnost kandidature Varaždina, zajedno s još devet gradova regije, za Europsku prijestolnicu kulture 2020., ne samo na kulturnoj razini, već i na gospodarskoj, a kako je naglasio Habuš, kontakti među gradovima koji su u kandidaturi neprocijenjivo su bogatstvo koje ostaje i na temelju kojeg će se dalje razvijati uspješnost ove regije.

U svojim govorima, grad Varaždin i gradsku vlast pohvalili su varaždinski župan Predrag Štromar i ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš. Gradu Varaždinu, ali i svim građanima i građankama poželjeli su još mnogo dobrih projekata i uspjeha te zaželjeli ugodne i sretne predstojeće blagdane.

Svečanoj sjednici prisustvovali su mnogobrojni uvaženi gosti, ekselencije i veleposlanici, a prisutni su bili i gradonačelnici i zamjenici gradonačelnika gradova partnera u kandidaturi Varaždina kao regije za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Predstavnici svih deset gradova, uključujući i Varaždin, svečano su potpisali Povelju o suradnji gradova regije Sjever na projektu EPK 2020.

Najzaslužnijim građanima ove godine podijeljene su medalje Grada Varaždina, plakete, nagrade i priznanja, a nagradu za životno djelo primio je profesor Miroslav Žugaj, koji je Gradu zahvalio u ime svih dobitnika. Svečanost je završila suvremenom plesnom točkom u bojama kandidature za EPK 2020., plesnog studija „Vindi“.

{gallery}svecana sjednica varazdin 2014{/gallery}

Komentari