Tim civilne zaštite u Sračincu spreman je odgovoriti na ugroze

Objavljeno: 21.02.2012. 13:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: sracinec.hr

U nedjelju u jutarnjim satima održano je postrojavanje članova Tima civilne zaštite opće namjene Općine Sračinec. Tim djeluje na području Općine, a broji 25 članova.

Nakon uvodnog dijela u kojem je obavljena prozivka članova tima i uvodnih riječi načelnika Božidara Novoselca, održano je predavanje o ulozi Civilne zaštite i djelovanju u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća koje prouzrokuje čovjek.

Izlagao je Josip Hrženjak iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, istaknuvši kako uvijek treba biti spreman za djelovanje u slučaju nesreće.

Naime, općina Sračinec smještena je u blizini rijeke Drave i akumulacijskog jezera HE Varaždin što predstavlja potencijalnu opasnost od poplave.

Odnosno, nalazi se na području koje može pogoditi potres do 7 stupnjeva po Merkaliju, kroz Sračinec prolazi vrlo frekventna državna cesta kojom se prevoze i opasni tereti, te je uvijek prisutna opasnost od izbijanja požara, vremenskih neprilika i slično.

Upravo radi svega toga bilo je potrebno informirati članove tima civilne zaštite, Stožer zaštite i spašavanja i sve druge relevantne čimbenike o njihovim obvezama i načinu djelovanja u slučaju potrebe.

Inače, na području Općine Sračinec poslove koordinira Stožer zaštite i spašavanja koji vodi načelnik stožera Krunoslav Lukačić.

Općina Sračinec još je 2010. godine donijela službeni akt pod nazivom "Procjena ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od opasnosti, nastanka i posljedica katastrofa i velikih nesreća za područje Općine Sračinec".

Također, na snazi je Plan civilne zaštite Općine Sračinec i Plan zaštite i spašavanja Općine Sračinec.

Spomenuti dokumenti definiraju postupke i njihove nositelje u slučaju nesreće.

Susretu su se odazvali gotovo svi članovi tima, predstavnici udruga, mjesnih odbora, Općinskog vijeća i drugi.

Komentari