Traže se kazivači mitskih priča iz ovih krajeva

Objavljeno: 19.03.2011. 10:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: ilustracija

Na poticaj udruge Matapur koju vodi poznata etnopjevačica Lidija Bajuk, pokrenut je znanstveni projekt na temu pučke pobožnosti i predajne etnobaštine na tlu Gornjeg Međimurja.

Istražuje se rana povijest Hrvata i Slavena, koji su ostavili malo materijalnih tragova, pa se terenskim istraživanjem želi doći do onoga što se usmenom predajom sačuvalo s generaciju na generaciju.

Znanstvenici će kroz razgovor s kazivačima pokušati doći do pjesama, mitskih priča, stihova i drugog što se može povezati s tim povijesnim razdobljem.

– Na ideju sam došla tijekom predavanja na Filozofskom fakultetu i povezala se sa svojim profesorom Vinšćakom – kazala je L. Bajuk, koja je diplomirala etnologiju i antropologiju, a sada je na poslijediplomskom doktorskom studiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Uz nju, inicijator i nositelji znanstvenog projekta i član organizacijskog odbora za pripremu i provedbu terenskog istraživanja u Gornjem Međimurju je i dr. sc. Tomo Vinšćak, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u pripremama za terensko istraživanje pomažu im načelnik Štrigove Stanislav Rebernik i msgr. Leonard Logožar, štrigovski župnik.

U istraživanju sudjeluju i drugi znanstvenici te studenti dodiplomskog i poslijediplomskog studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i odsjeku Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

U planu je i znanstveni simpozij u Štrigovi 2012. godine. Nakon gornjeg dijela Međimurja, projekt će se nastaviti u donjem dijelu.

Agencija VLM

Komentari