Učenici uredili židovsko groblje u Ludbregu

Objavljeno: 03.11.2011. 17:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Ilustracija

Učenici Osnovne škole Ludbreg i Osnovne škole „Petar Zrinski“ iz Jalžabeta na ludbreškom židovskom groblju posadili su žute šafrane.

Sadnja je dio međunarodnog projekta pod nazivom „Šafran,“ a cilj mu je da cvijet svojom žutom bojom podsjeti na oznake kojima su Židovi tijekom Drugog svjetska rata bila obilježeni.

Projekt je nastao na poticaj Europske unije pod programom "Europe for citizens." U projekt su se ove godine uključile brojne škole Varaždinske županije, a i čitave Hrvatske.

Ovim projektom učenici usvajaju znanja, vještine, stavove i vrednote o ljudskim pravim, građanskom i demokratskom društvu i odgovornosti.

Također promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja, te upoznavanje pojma Holokaust piše : ludbreg.hr

Kako doznajemo od profesora povijesti Milivoja Dretara, kada krajem siječnja niknu prvi cvjetovi šafrana, oni svojom bojom i toplinom u zimskom okružju podsjećaju na žute znakove koje su Židovi morali nositi u fašističkim državama.

- Naša škola se i ove godine uključila u projekt Šafran, a lukovice smo posadili kod spomen obilježja u školskom parku uoči obljetnice Kristalne noći – početka antisemitskih progona u nacističkoj Njemačkoj. Šafrane smo zasadili i na židovskom groblju u Ludbregu u suradnji s osmašima Osnovne škole Ludbreg.

U Varaždinskoj županiji postoje 2 židovska groblja na kojima se ukopi više i ne obavljaju pa nam je bila želja skrenuti pažnju na taj dio naše kulturne baštine.  Ove školske godine planiramo više projekata vezanih za Holokaust, a slijedi nam poster-projekt „Spašavanje židovske djece“ koji provodimo u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i izraelskim Yad Vashemom - rekao je Milivoj Dretar.

Komentari