Projekt "Uključi me!" povećava socijalnu uključenost Roma

Objavljeno: 09.02.2011. 14:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

U prosincu 2010. godine se na području Međimurske županije započeo provoditi projekt "Uključi me!", kojeg provodi udruga Zora, u suradnji s Međimurskom županijom, a koji je financijski podržan od EIDHR-a (Europski instrument za demokratizaciju i ljudska prava).

Ukupna vrijednost projekta je 60.658,84 eura, a provodit će se godinu dana.

- Ponosni  smo što se provodi projekt 'Uključi me' na kojem smo partneri, a koji radi na povećanju socijalne uključenosti mladih Roma u Međimurskoj županiji. U Županiji smo shvatili da jedino ulaganje u edukaciju za pripadnike romske nacionalne manjine možemo riješiti one probleme koji su vezani uz suživot s većinskim narodom, a to je ono što daje dugoročne rezultate - kazao je zamjenik župana Matija Posavec te izrazio nadu da će i ovaj projekt doprinijeti povećanju srednjoškolaca romske nacionalnosti koji pohađaju i završe srednjoškolski stupanj obrazovanja.

Cilj projekta je ostvarenje socijalne uključenosti romske manjine u Međimurskoj županiji, kroz cijeli niz aktivnosti u trajanju od godine dana. Na projektu će sudjelovati i  Učenički dom Graditeljske škole Čakovec, Graditeljska škola, Gospodarska škola Čakovec, Srednja škola Čakovec, Gimnazija Čakovec, Tehnička škola te Srednja škola Prelog.

Jedan od pozitivnih primjera povećane integracije Roma, svakako je onaj Učeničkog doma, gdje se broj srednjoškolaca višestruko povećao posljednjih godina.

- Vidljiv je pomak učenika Romske nacionalnosti u njihovom uključivanju u srednjoškolsko obrazovanje, a sam smještaj u domu svakako doprinosi  uspješnom završavanju školskog programa. Prije 15 godina u domu je bilo  samo 6 Roma, dok danas čine trećinu od 144 učenika koliko ih je trenutno smješteno u Domu. Ovakve zajedničke aktivnosti u projektu važne su za poticanje socijalne integracije svih učenika stoga podržavamo projekt te smo se u njega uključili kao suradnici - smatra Nataša Vrček, voditeljica Učeničkog doma u Čakovcu.

Projekt je usmjeren prema integraciji srednjoškolaca hrvatske i romske nacionalnosti, a time i smanjenju socijalne isključenosti srednjoškolaca romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji. Usmjeren je na aktivnosti kao što su integrirane radionice na kojim će srednjoškolci romske i hrvatske nacionalnosti interaktivno učiti o ljudskim pravima, međusobnoj suradnji, timskom radu te o nenasilnoj komunikaciji.

- Lako je biti uspješan kada imate dobre partnere i hvala udruzi Zora bez kojih ne bi bilo ovog projekta. Ono što pokušavamo napraviti je pomak da se maknemo sa socijalnih pitanja, konkretno socijalne pomoći i potaknuti izradu malo drugačijih projekata. Vjerujem da će u budućnosti biti puno više mladih Roma koji će se uključivati u redovne školske programe - kazala je Vesna Haluga pročelnica za gospodarstvo, promet i europske integracije. 

Kroz radionice će se povezati i postići međusobnu integraciju. Nakon radionica sudjelovat će kao tim u provedbi kampanje "Reci da za...". Cilj kampanje je skupljanje 1000 fotografija osoba koje drže naljepnice na kojima se nalaze određene pozitivne poruke. Srednjoškolci će sudjelovati i na izradi dvojezične brošure (Konvencija o ljudskim pravima) te na 2 izložbe izabranih fotografija.

Svaka akcija će se snimati te će se na temelju snimljenoga materijala napraviti promotivni/edukacijski film koji će se distribuirati i prikazivati u osnovnim i srednjim školama kao i na lokalnim TV postajama.

Projekt bi trebao dati vidljive rezultate koji će utjecati na opće mišljenje o stanovnicima Međimurske županije koji su romske nacionalnosti, a posebice mlade Rome.




Komentari