Uskoro kreće škola za Udruge u Lepoglavi

Objavljeno: 14.03.2011. 16:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: lepoglava.net

Lepoglavskim udrugama civilnog društva u srijedu 2. ožujka u organizaciji Nezavisne udruge mladih, Savjeta mladih Varaždinske županije, TKIC-a i Autonomnog centra predstavljen je program JAKO namijenjen jačanju kapaciteta udruga sjeverozapadne Hrvatske. Predstavnici udruga tako su se informirali o načinima financiranja i mogućnostima svojih udruga, ali i brojnim aktivnostima koje su im dostupne.

Infotočka programa JAKO, zamišljena je kao pomoć organizacijama civilnog društva na način da pruža informacije i savjetuje o mogućnostima i prilikama koje su dostupne pojedinoj udruzi, zakladi, sindikatu, građanskoj inicijativi ili slično.

Također im pomaže da se povežu i pronađu partnera na nekom od budućih projekata. Program se provodi u četiri županije sjeverozapadne Hrvatske: Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-Bilogorskoj.

Najčešći problemi udruga u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji vezani su uz financiranje i smještaj.

Na području grada Lepoglave djeluje pedesetak udruga civilnog društva.

Neke od njih prepoznale su važnost domaćih i stranih fondova koje su im dostupne. Provedba programa JAKO prilika je da se unaprijedi rad i razvoj udruga civilnog društva, ali i raspravi o problemima s kojima se susreću. Udruge u Hrvatskoj, većinom one veće koje imaju svoje kapacitete, do sada su iz raznih fondova povukle više od devedeset posto sredstava koja su im bila dostupna.

Kako je istaknuto na predavanju, trenutno je za financiranje udruga civilnog društva otvoreno dvadesetak natječaja domaćih i stranih donatora.

- Predstavljanje programa JAKO tek je početna aktivnost i svojevrsni uvod u veći projekt škole za udruge putem koje će se udrugama s našeg područja kroz ovu godinu omogućiti pristup edukaciji iz svih važnijih područja rada organizacija civilnog društva; od vođenja administracije i pisanja projekata preko upravljanja financijama i metodama zagovaranja pa sve do izrade pripremne dokumentacije za međunarodne natječaje i menadžment volontera. Želja nam je putem te škole ojačati kapacitete naših udruga kako bi bile konkurentnije na natječajima, a samim time i znatno samoodrživije i aktivnije - zaključio je predsjednik Nezavisne udruge mladih Hrvoje Kovač.

Komentari