Uspješni 8. Dani hrvatskog kulinarstva u Toplicama

Piše: evarazdin

Objavljeno: 08.12.2011. 15:19

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Dani hrvatskog kulinarstva, u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, održali su se ove godine od 25. do 30.studenog u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. Na osmom izdanju sudjelovalo je više od 80 kuhara i slastičara koji su se natjecali u 23 kategorije, a oni odvažniji borili su se i za prestižne titule državnih prvaka. Također, učenici srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar sudjelovali su u Kamelija kupu. Njihovim je natjecanjem i započela cijela manifestacija...

Dani hrvatskog kulinarstva održali su se i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Ministarstva turizma.

Tročlane ekipe iz devet škola prvog su dana, zajedno sa svojim mentorima, osmišljavale recepte za meni od tri slijeda. Namirnice su im bile zadane i prezentirane neposredno pred sam početak natjecanja. Za hladno predjelo koristili su svinjsku pisanicu i sir ribanac, u glavnom jelu pripremali su goveđu pisanicu, dok su za desert trebali osmisliti slasticu od čokolade, lješnjaka i voća.

Najkreativnije u recepturi te na koncu i najdosljednije i najvještije u izradi jela, bile su školarke Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Matea Tozin, Nikolina Buček, Gabrijela Rihtarić te mentorica Jasna Ivanišević. Drugo mjesto osvojila je ekipa Srednje škole Eugena Kumičića iz Rovinja u sastavu Iris Begić, Nikola Studenović, Petra Banko te mentor Anton Čehić, a na treće mjesto plasirali su se učenici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor Filip Grdović, Filip Grgat, Daniela Matijaščić te mentor Josip Grdanjski.

Državno prvenstvo slastičara održalo se po treći puta, a na njemu je sudjelovao do sada najveći broj sudionika - njih 14. Svi redom očarali su svojim slatkim eksponatima slastičarske umjetnosti. Ove godine uvedeno je i nekoliko novih kategorija, poput pripreme veganskog deserta ili pak deserta bez glutena, a za titulu državnog prvaka nužno je bilo sudjelovati u tri kategorije i pokazati umijeće izrade torte, kolača i slatkog pladnja.

Najbolja, već treći puta, bila je Mirjana Kozlina iz zagrebačkog hotela The Regent Esplanade. Iza nje plasirao se Kristijan Kodrić iz slastičarnice La Torteria u Zagrebu, a treća je bila Ivana Vidaković, slastičarka hotela Melia Coral, Istraturist d.d. u Umagu.

Pred velikim izazovima našli su se i kuhari. Natjecali su se u čak 15 kategorija prilagođenih zaposlenicima eminentnih restorana i hotela, kuharima koji rade u bolnicama te školama ili pak zaposlenicima kuhinja koje nude tradicionalna jela svog kraja. Najzahtjevnija su bila natjecanja u kategorijama obveznim za sudjelovanje u borbi za naslov prvaka. Čak sedam različitih vrsta jela morali su pripremiti u kategoriji hladnih jela, a zatim i dvije vrste glavnog toplog jela, jedno mesno, a drugo od ribe. Meni od četiri slijeda koji su morali pripremiti u samo nekoliko sati posebno je zahtjevan jer se radilo po principu „mystery box“, odnosno natjecatelji su neposredno pred natjecanje saznali koje su im namirnice na raspolaganju te su u ograničenom roku od 120 minuta morali osmisliti recepte za toplo i hladno predjelo, glavno jelo te desert.

Dvanaestero kuhara upustilo se u ovu avanturu te u nepuna tri dana pripremilo sve navedeno. Anđelko Levanić iz varaždinskog hotela Turist bio je najbolji te osvojio titulu Državnog prvaka u kuharstvu. Za svoje radove Levanić je osvojio dvije zlatne i jednu srebrnu medalju i time zaslužio konačnu pobjedu.

Drugo mjesto na prvenstvu i srebrnu medalju osvojio je Šime Vučetić iz Falkensteiner hotela Iadera u Punta Skali, a broncu je ponio Tomislav Karamarko iz Falkensteiner hotela Funimation u Zadru.

Profesionalci nisu jedini koji su na ovogodišnjim Danima kulinarstva imali prilike pokazati svoje umijeće. Podravkino natjecanje kuhara amatera privuklo je natjecatelje iz svih krajeva Hrvatske. Tijekom tri dana po troje natjecatelja takmičilo se kuhajući meni od tri slijeda koristeći namirnice generalnog pokrovitelja Hrvatskog kuharskog saveza, Podravke. U finalnom natjecanju, po odluci tročlanog Ocjenjivačkog suda, najbolji je bio mladi Varaždinac Jura Geci.

Ova kulinarska manifestacija bila je bogata i popratnim sadržajima. Tijekom Dana hrvatskog kulinarstva održalo se 16 radionica i 6 predavanja, s ciljem promocije kulinarske struke te stručnog usavršavanja svih zainteresiranih. Svoje znanje kuharima i slastičarima prenosili su renomirani stručnjaci i znalci. Održane su radionice autohtonih hrvatskih kuhinja - slavonske, istarske i kuhinje sjeverne Hrvatske. Talijanski majstor izrade slastica Gennaro Barbato podučio je polaznike kako spremiti najfinije božićne kolače, nugate i praline. Marijan Bošnjak izvještio je zainteresirane u izradi dekoracija od voća i povrća, dok je Miro Rismondo iz Slovenije, na našim prostorima najveći umjetnik izrade skulptura od leda, podijelio par trikova prisutnima i izradio nekoliko prekrasnih radova.

Osim organizacije popratnih sadržaja i edukacija, organizatori iz Hrvatskog kuharskog saveza iskoristili su priliku i za brojne sastanke svojih članova i postavljanje temelja za kvalitetniji rad u idućoj godini. Među ostalim treba izdvojiti da je osnovana Sekcija kulinarske i slastičarske artistike koja će okupljati kuhare i slastičare zainteresirane za „rezbarenje“ voća i povrća, izradu skulptura od maslaca, tjestenine, leda itd. te raditi na promociji tog vida kulinarstva.

Posljednjeg dana manifestacije održana je i izborna sjednica Skupštine HKS-a na kojoj su delegati iz cijele Hrvatske birali novo rukovodstvo Saveza. Na funkciju predsjednika, u svom trećem mandatu, ponovno je izabran Damir Crleni iz Varaždina, a kao njegovi najbliži suradnici izabrani su, također ponovno, dopredsjednici Branko Čukelj iz Zagreba te Zoran Stanisavljević iz Umaga. U naredne 4 godine, Savezom će rukovoditi Upravni odbor od 9 članova kojeg će činiti, predsjednik, dopredsjednici i Marijana Škero, Katarina Pentek, Slaven Stegić, Miroslav Dolovčak, Jozo Gale i Dragan Visković.

Komentari