Varaždin dobiva "velikog brata" iz Kine s 10 milijuna duša

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 02.02.2012. 13:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj NJ.E. Shen Zhifei danas je u službenom posjetu Varaždinu, a u Gradskoj vijećnici zajedno su ga primili varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar, te zamjenici gradonačelnika Natalija Martinčević i Vjeran Radelić.

Na sastanku, bilo je riječi i o bratimljenju Varaždina s jednim kineskim gradom. Ako do toga dođe, „veliki brat“ imat će 10 milijuna stanovnika.

- Izuzetno sam počašćen dolaskom veleposlanika i ovo je prvi posjet na takvoj razini. Dotaknuli smo sve teme vezane uz moguću suradnju, od kulture, turizma, obrazovanja i naravno gospodarstva. Razgovarali smo o bratimljenju s jednim gradom u Kini koji ima 10 miljuna stanovnika i sasvim je sigurno da bi njihov ekonomski potencijal mogao naći prostor na području Varaždinske županije ali i cijele Hrvatske – istaknuo je gradonačelnik Goran Habuš.

Naglasio je da lokalna samouprava i Vlada moraju omogućiti stranim investitorima lakši i jednostavniji ulazak u Hrvatsku

- U prošlosti su nam se preklapale industrije kao što su tekstilna, drvna i kožna i vjerujem da tu ima mogućnosti za suradnju - rekao je Habuš.

Kineski veleposlanik izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Varaždin kojeg smatra lijepim i šarmantnim gradom, koji će zasigurno moći privući kineske ulagače.

- Kina i Hrvatska su tradicionalno prijateljske zemlje a to uključuje i suradnju lokalnih jedinica. Varaždin je povijesni grad a osim toga ima mnoge prednosti u privlačenju kineskih ulaganja. Osobno jako volim ovaj grad i rado ću preporučiti kineskim građanima da osim Jadrana posjećuju i kontinentalne gradove kakav je Varaždin -  rekao je NJ.E. Shen Zhifei.

NJ.E. Shen Zhifei zajedno je s gradonačelnikom Habušem posjeto i tvornicu Vindija – Vivis kako bi dobio uvid u varaždinsku industriju i upoznao poslovodstvo tog uglednog varaždinskog poduzeća.

Nakon toga, u 12 sati na Fakultetu organizacije i informatike veleposlanik NR Kine održao je  predavanje "Iskoristiti priliku i zajedno stvoriti budućnost - pogled na odnose Kine i Hrvatske kao pristupajuće članice EU".

Komentari