Varaždin preuzeo osnivačka prava nad Sveučilištem Sjever; VELV u financijskim dubiozama?

galerija-images/gradsko vijece varazdin

Objavljeno: 04.12.2014. 18:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina jednoglasnom odlukom preuzeta su osnivačka prava nad Sveučilištem Sjever, što je jedna od zakonskih formalnosti koju je bilo potrebno ispuniti da bi Sveučilište Sjever dobilo status javnog sveučilišta.

Kako je na samom početku naglasio gradonačelnik Goran Habuš, sjednica je izvanredna, ali u pozitivnom smislu.

Kako bismo ispunili sve zakonske formalnosti koje su potrebne da Sveučilište Sjever postane javno, potrebno je osnivačka prava s tvrtki VELV i Media uni prebaciti na Varaždin i Koprivnicu. Koprivnica je to već učinila, a nadam se da ćemo taj dio obaviti i mi. Status javnog sveučilišta izrazito je važan, jer ne samo da će visoko obrazovanje biti dostupnije studentima s područja sjeverne regije, već je financijski puno isplativije s obzirom na to da država postaje vlasnik sveučilišta te će ga u potpunosti financirati – istaknuo je gradonačelnik Habuš.

Odlukama o preuzimanju osnivačkih prava u ustanovi Sveučilišta Sjever, kao i o preuzimanju poslovnog udjela društva Tehnološki park Varaždin prethodila je odluka o Izmjeni i dopuni proračuna, koja je također jednoglasno prihvaćena.

Dok su zamjenica gradonačelnika Natalija Martinčević i gradonačelnik Gran Habuš međusobno poveli kratku raspravu o tome tko je najzaslužniji za poticanje rješavanja i dobivanja javnog statusa, emotivan je bio nezavisni vijećnik Robert Podolnjak.

U deset godina mandata, koliko sam gradski vijećnik, pred sobom nisam imao tako dobru odluku. Ovo je od izuzetnog značaja i za akademsku zajednicu i za generacije studenata koje dolaze. Red je ovog puta pohvaliti i Vladu RH jer je ovo jedna povijesna odluka, sjajna odluka koja će se pokazati izuzetno značajnom za naš kraj – istaknuo je Podolnjak.

Ladislava Ilčića zasmetalo što se u imenu Sveučilišta Sjever nigdje ne spominje grad Varaždin, što bi prema njegovom mišljenju bila dobra promocija. Mišljenja je da ta ustanova to i zaslužuje s obzirom na to da je većina studenata u Varaždinu, da je najviše smjerova zapravo nasljeđe VELV-a te da je Varaždin puno veći grad od Koprivnice.

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar pozdravio je sve odluke, a najviše onu o vraćanju dijela dioničkog udjela u Tehnološkom parku. Ipak, pozornost je usmjerio na tvrtku VELV d.o.o., koja iako je u 100-postotnom vlasništvu Grada Varaždina nije podnijela nikakvo financijsko izvješće, a navodno posluje s gubitkom.

Zašto nam nije dostavljeno izvješće o financijskom poslovanju tvrtke VELV? VELV je dokapitaliziran s 1,6 milijuna kuna. ako se pogledaju neki izvodi, vidi se da je čak postojao i neki gubitak. Nakon toga se 925 tisuća kuna uplaćuje tvrtki Media uni da bi se dobilo 25 posto udjela u toj tvrtki, koja je zapravo vlasnik Sveučilišta Sjever. Odlukom Grada Koprivnice, dodatnih 925 tisuća kuna se stavlja na stranu VELVA d.o.o., odnosno Grada Varaždina i na taj način imamo udjele 50 – 50. Ako nam je jasna matematika, 1,6 milijuna minus 925 tisuća je nešto manje od 700 tisuća kuna. Gdje je taj novac? Kako tvrtka koja je osnovana samo da bi držala određene udjele, može ostvariti gubitak? Gdje je taj ostatak novca? Tko ga je potrošio, za što ga je potrošio i tko je odgovoran. Ili kako bi rekli mi Varaždinci, di su penezi – pitao je Avar te dodao kako ima neslužbenu informaciju da su tim novcem plaćeni nekakvi honorari i revizije za s tvrtku koja je imala svega nekoliko izdanih računa.

Gradonačelnik Goran Habuš odgovorio mu je da će na idućoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se najvjerojatnije održati 15. prosinca, na dnevnom redu biti potpuno izvješće o poslovanju tvrtke VELV te će dobiti priliku vidjeti „di su otišli penezi“.

Sve odluke izvanredne 11. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina donesene su jednoglasno.

{gallery}gradsko vijece varazdin{/gallery}

Komentari