Varaždinska policija predložila osvjetljenje pješačkih prijelaza zbog veće sigurnosti

Objavljeno: 17.02.2015. 12:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

U Županijskoj palači u utorak je održana sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a glava tema je bio prijedlog o osvjetljenju pješačkih prijelaza diljem Županije...

Naime, u prošloj godini zabilježeno je povećanje broja stradalih pješaka od 36 posto s obzirom na 2013. godinu. Prošle godine stradala su tako 53 pješaka, a jedan sa smrtnim ishodom.
Usprkos povećanju, Policijska uprava varaždinska predložila je dodane mjere povećanja sigurnosti na cestama. Njihova ideja koja je iznijeta Savjetu za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, je osvjetljenje pješačkih prijelaza diljem Varaždinske županije.

- U prometnim nesrećama sa stradalim pješacima uglavnom su bili krivi vozači, no uzroke treba tražiti i u smanjenoj vidljivosti. Zato smo preložili osvjetljenje pješačkih prijelaza, a cijeli projekt bit će u suradnji s lokalnim zajednicama i obrazovnim institucijama kroz energetsku učinkovist pa projekt možemo kandidirati prema fondovima Europske unije - rekao je Dragičević te objesnio kako će funkcionirati osvjetljeni pješački prijelaz.

- Riječ je o led rasvjeti, a pješak će prije prelaska pješačkog prijelaza pritisnuti dugme. Potom će se osvijetili pješački prijelaz i tako dobivamo dragocjene sekunde koje život znače jer će vozač to sigurno primijetiti- dodao je Darko Dragičević iz PU varaždinske.

Tijekom ove godine trebala bi se prikupiti sva potrebna dokumentacija, a s provođenje će se pričekati vrlo vjerojatno iduće godine.

Istaknimo da je na prometnicama Varaždinske županije prošle godine zabilježeno 1083 prometne nesreće. Od toga ih je 11 sa smrtnim ishodom, 318 s ozlijeđenim osobama te 754 s materijalnom štetom.

Komentari