Varaždinske škole uspješne na natječajima za EU projekte

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 28.12.2011. 17:15

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:12

Srednje škole Varaždinske županije ne samo da su aktivne, već i izuzetno uspješne na natječajima za EU projekte. Tako su u sklopu projekta IPA IV Komponente „Implementacija novih kurikuluma, grant sheme “, odnosno Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva,  prvi krug prošli sažeci čak tri projekta iz Varaždinske županije.

Spomenuti projekti, vrijedni 380 tisuća eura su  „Centar izvrsnosti za nove tehnologije“ Elektrostrojarske škole, „ Inovativne metode u praktičnoj nastavi uvođenjem prijevozničke i logističke vježbeničke tvrtke“ Strojarske i prometne škole te „Dramski odgoj u medicinskoj struci“ Medicinske škole.

Oko 250 tisuća eura vrijedan je projekt  Elektrostrojarske škole koja u sklopu „Centra izvrsnosti za nove tehnologije“  želi dokupiti opremu i pokrenuti automatiziranu liniju sa senzorikom.

U Centru bi se izvodili svi predmeti u računalstvu i mehatronici. Glavni partner na projektu je Tehnička škola Vukovar  kojoj će profesori varaždinske Elektrostrojarske pomoći pri uvođenju zanimanja tehničar za mehatroniku.

On  u ovoj varaždinskoj srednjoj školi postoji već pet godina.

Strojarska i prometna škola svojim projektom, vrijednim oko 70 tisuća eura, želi postati edukacijski centar za cijelu Hrvatsku za osposobljavanje nastavnika za praktičnu nastavu na području logistike i špedicije u prometu.

U Hrvatskoj, naime, za takva zanimanja učenike obrazuje 20-tak srednjih škola, no kako u sustavu školovanja nije razrađena praktična nastava, nastavnicima nedostaju praktične vještine, a postojeće tvrtke ne mogu primiti toliki broj učenika na praksu.

Stoga Strojarska i prometna planira oformiti virtualnu tvrtku u sklopu svoje škole koja će poslužiti kao edukacijski poligon svim zainteresiranim nastavnicima iz cijele zemlje.

Kako komunicirati s pacijentima i razvijati empatiju, ali i nositi se sa stresnim situacijama poput smrti, naučit će učenici Medicinske škole prođe li njihov projekt vrijedan 60 tisuća eura.

Do sada u redovnoj nastavi nije postojao predmet koji se bavi razvojem socijalnih vještina , od slušanja, komunikacije, empatije, kvalitetnog razgovora s pacijentima ili njihovim obiteljima.

Medicinskoj školi glavni je partner na projektu Srednja medicinska škola iz Osijeka, a u planu je da se prve radionice održe s polaznicima varaždinskog Centra „Tomislav Špoljar“, kako bi stekli životne vještine i osposobili se za snalaženje sa svakodnevnim situacijama.

Konačni rezultati natječaja bit će poznati u travnju 2012. godine.

Komentari