Varaždinski Centar za mlade u Kolodvorskoj otvorio vrata

galerija-images/centar za mlade

Objavljeno: 05.12.2014. 21:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

Povodom dana Grada Varaždina i blagdana Svetog Nikole otvoren je Centar za mlade u Varaždinu, u prostoru bivšeg Doma željezničara u Kolodvorskoj ulici kojeg su svojim volonterskim radom uredili članovi nekoliko udruga mladih...

O uređenju Centra za mlade (CZM) u proteklih godinu dana na prigodnoj konferenciji za medije govorio je Dragutin Kliček iz Savjeta mladih Grada Varaždina.

- Prostor su uredili članovi nekoliko udruga mladih svojim volonterskim radom i u njemu je smješteno šest udruga. Centar će u budućnosti biti dom za mnoge mlade umjetnike i kreativce, otvoren je svima koji se žele uključiti u društveni život i svi su dobrodošli – naglasio je Kliček koji nije precizirao kolika je vrijednost obavljenih radova.

Naime, rad volontera i stotine sati njihovog predanog rada ionako su nemjerljivi novcem. No, potonjeg je ipak bilo, baš kao i različitih donacija.

- Grad Varaždin pomogao nam je sredstvima koja su bila dostatna za nabavku stolica, glazbene opreme i drugog nužnog inventara. Kod nabavke robe i potrošnog materijala koji je utrošen za čišćenje i renoviranje prostora dobro su nam došle donacije pojedinih tvrtki. Ukupno je dosad za uređenje utrošeno oko 18 tisuća kuna – kaže Kliček.

Iako su vrijedne ruke mladih volontera lijepo uredile prostor, u njemu je bez ikakvog pretjerivanja, sada hladno kao u mrtvačnici! Grijanja nema, pa udruge privremeno koriste električne grijalice. U rješavanje tog problema uključen je Grad Varaždin.

- Nažalost, zgrada bivšeg Doma željezničara je energetski potpuno neučinkovita i vodimo razgovore s HŽ-om kako bi taj problem što prije riješili. Zgradu imamo u najmu na pet godina i ona je priključena na HŽ-ovu kotlovnicu i plin. Pokušat ćemo pronaći modus da je izdvojimo iz njihovog sustava i namjeravamo plaćati neki drugi način grijanja. Dugoročnom rješavanju problema prethodit će dobivanje vlasništva nad zgradom u razdoblju od barem 25 ili 50 godina, kako bi objekat kandidirali prema fondovima EU. Naime, za potpuno uređenje objekta i privođenje svrsi potrebna su ulaganja od oko 8,5 milijuna kuna – ističe varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Već idućeg tjedna CZM ugošćuje zanimljive goste i programe tako da će za ljubitelje putovanja i književnosti predavanje održati mladi putopisac i istraživački novinar Krešimir Kovač, dok će za one željne adrenalina tu biti grupa urbanih istraživača Croatian Inflatraton.
{gallery}centar za mlade{/gallery}

Komentari