Varaždin: HDZ-ovci traže žurno sazivanje Gradskog Vijeća radi proračuna

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 04.02.2015. 16:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Varaždinski HDZ-ovci traže žurno sazivanje Gradskog Vijeća kako bi se razmotrilo koje će sve posljedice imati mjere privremene obustave izvršenja gradskog proračuna koje su na snazi od utorka...

>>Grad Varaždin zbog nelikvidnosti ograničava trošenje proračuna

U svojem priopćenju za javnost HDZ-ovci iz Gradske organizacije Grada Varaždina navode da su “Neugodno iznenađeni i zabrinuti danas objavljenom Odlukom o mjerama privremene obustave izvršavanja Proračuna Grada Varaždina za 2015. godinu“.

- Stoga tražimo hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi vijećnici, a i građani bili upoznati koje će sve posljedice za funkcioniranje Grada Varaždina i život građana imati navedena Odluka – ističu u GO HDZ-e.

I ostatak priopćenja, koje je poslano redakciji eVaraždina, donosimo u cijelosti:

Da Gradonačenik g. Goran Habuš (HNS), Zamjenik gradonačelnika g. Vjean Radelić (SDP), Zamjenica gradonačelnika gđa Natalija Martinčević (Reformisti) ne znaju upravljati gradskim financijama jasno je od prije. O tome govore: donošenje te silni rebalansi prošlogodišnjeg proračuna i to čak sedam puta (Službeni vjesnik Grada Varaždina 10/13, 3/14, 6/14, 7/14, 10/14, 11/14 i 12/14). Međutim da će Grad Varaždin dovesti do bankrota nisu prognozirali niti najpesimističniji kritičari.

Opravdanje da je punjenje proračuna s pozicije poreza na dohodak i prireza manji za milijun kuna u odnosu na siječanj 2014. godine su krajnje neozbiljna, pa proračun za 2015. godinu iznosi 287.554.409,00 kuna. Da li i koliku važnost u tolikom iznosu predstavlja milijun kuna, neka procjene sami porezni obveznici.

Zato tražimo hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća kako bi se razmotrilo koje će sve posljedice imati ovakve mjere za građane, odnosno za funkcioniranje: vrtića, škola, programe socijalne skrbi, gospodarstvu, komunalnoj infrastrukturi, u kulturi i športu (ako ih ima)…

Nakon sagledavanja prave situacije sa svim mogućim posljedicama, ne isključujemo niti traženje odgovornosti gradonačelnika koji je odgovoran za predlaganje i izvršenje proračuna.
Inače, upravo na neodrživost i loše planiranje ovakvog proračuna naši su vijećnici upozoravali prilikom nedavnog donošenja proračuna.
Predsjednik:
Marijan Kovačić

Komentari