Varaždinski kulturnjaci radi kandidature za EPK stavili “glave na kup“

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 04.02.2015. 11:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: KU Varaždin

Približavanjem roka za predaju prijave kandidature grada Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine dodatno su intenzivirane aktivnosti Ureda za pripremu kandidature...

Tako je u utorak utorak održan i sastanak u Tehnološkom parku koji je bio posvećen razvoju kulturne infrastrukture na području grada.

- Uravnoteženom razvoju kulturne infrastrukture posvećujemo posebnu pozornost, kako bi kroz takve projekte u prijavi za kandidaturu dugoročno osigurali pretpostavke za održivi razvoj novih kulturnih sadržaja, ne samo u središtu Varaždina, već na cijelom gradskom području. Pri tome smo u dijelu projekata suočeni s problemom neriješenih imovinsko – pravnih odnosa između grada i države, primjerice, u projektu obnove kompleksa bivše vojarne u Optujskoj ulici, ali i nekih objekata u središtu grada. Stoga ćemo u prijavi za kandidaturu ponuditi tri tipa infrastrukturnih projekata. Objekte pogodne za nove kulturne sadržaje koji su neosporno u vlasništvu Grada Varaždina svrstat ćemo u kratkoročne projekte koji bi trebali biti završeni do 2018. godine. Drugi tip objekata bit će oni u javnoj infrastrukturi, vezani uz održivu urbanu obnovu, čiji se završetak planira 2020. godine, dok će dugoročni projekti, koje zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa neće biti moguće završiti do 2020. godine, kakav je obnova vojarne u Optujskoj, biti svrstani u posebnu kategoriju naše prijave za kandidaturu – naglasio je Raymond Rojnik, voditelj Ureda za pripremu kandidature grada Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture.

Jedan od strateških ciljeva razvoja kulturne infrastrukture je i oživljavanje užeg gradskog središta, naglašeno je na sastanku u Tehnološkom parku, ali i ravnomjernija ponuda kulturnih sadržaja na području svih gradskih mjesnih odbora.

- Kako bismo postigli što veću uključenost stanovništva dio novih kulturnih sadržaja valja raspršiti na cijelo gradsko područje, kako bi ih što više približili potencijalnoj publici i stvorili mrežu potporne infrastrukture koja će na dulje vrijeme omogućiti da se što više naših građana aktivno uključi i u produkciju kulturnih sadržaja – istaknuo je Emil Tkalec, član tima za pripremu kandidature grada Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture.

Takav koncept razvoja kulturne infrastrukture naglasio je i mr. sc. Ivan Mesek, istaknuvši kako je on u skladu s osnovnom idejom kandidature koja će uskoro biti predstavljena široj javnosti.

U raspravi o razvoju kulturne infrastrukture sudjelovali su i mr. sc. Jasna Jakovljević, ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, Branka Tropp, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, Maja Kireta, predsjednica Društva arhitekata Varaždin, Sanja Tropp Frühwald, umjetnička voditeljica kolektiva VRUM, Sandra Malenica, voditeljica Filmsko – kreativnog studija VANIMA, Danijela Pičuljan, predstavnica Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon te Vanja Horvat, zamjenica predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.          

Komentari