Veliko priznanje za varaždinske kreativce i VAFI festival

Objavljeno: 26.05.2011. 12:23

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

VAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin, dobio je prvu nagradu u kategoriji - "Kreativni i inovativni projekt ili program u kulturi i umjetnosti" udruge MRAK.

U zagrebačkom kazalištu Komedija po četvrti su puta dodijeljene nagrade za kreativnost i inovativnost u organizaciji Udruge MRAK – Mreže za kreativnost. Nagrada se dodjeljuje u devet kategorija, a čak su tri projekta iz Varaždina prošla  krug nominacija.

No samo je VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin, koji organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA, od svih varaždinskih projekata dobio prvu nagradu u svojoj kategoriji - "Kreativni i inovativni projekt ili program u kulturi i umjetnosti".

Voditelji VANIME, ujedno i programska voditeljica i izvršni producent festivala Sandra Malenica i Hrvoje Selec osobno preuzeli ovu prestižnu nagradu.

- Tek nedavno je završio drugi VAFI, a već nam je pristiglo priznanje za kreativnost i inovativnost, i to u najjačoj konkurenciji. Drago nam je da su nas ne samo struka, grad i lokalna zajednica prepoznali kao važan i vrijedan projekt koji ima niz specifičnosti, već i vrhunski stručnjaci iz raznih područja i to na razni države - rekao je za eVarazdin.hr Hrvoje Selec.

Ovo je zasigurno još jedna dodatna motivacija našim mladim varaždinskim kreativcima iz VANIME – jedne od varaždinskih najaktivnijih udruga, koji osim što organiziraju VAFI, redovito rade s djecom i mladima na izradi animiranih filmova tijekom cijele školske godine, te uz to organiziraju, vode i sudjeluju na niz radionica, a ove godine obilježavaju i 25. obljetnicu rada Udruge.

- Ovo je dokaz da postajemo nezaobilazni dio, ne samo varaždinske, već i hrvatske kulture, te se ucrtavamo na mapu svjetske animacije - kaže Sandra Malenica, izvršni producent festivala.

Ove će godine VANIMA i Varaždin biti domaćini i 49. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, od 29. rujna do 2. listopada.

Obzirom na niz nominacija koje ima iz godine u godinu, posebno priznanje uručeno je i gradu Varaždinu.

>> Gradu Varaždinu najviše priznanje za kreativnost i inovativnost

Nagrada osvojena u jakoj konkurenciji

Prvi od konkurenata VAFI-ju za glavnu nagradu bio je projekt T-HTnagrada@MSU, nagrada koja promišlja najkvalitetnije prikaze recentne produkcije hrvatske suvremene umjetnosti. Drugi u konkurenciji bio je projekt Tajne Griča tvrtke Katapult o obilasku centra Zagreba  temeljen na povijesnim činjenicama, na romansiranoj povijesti preuzetoj iz romana Marije Jurić Zagorke, te na poznatim gradskim legendama i to noću. Prošle godine ovu je istu nagradu dobio Muzej prekinutih veza Umjetničke organizacije Labirint, nekonvencionalni muzej koji je dobio i nagradu za najinovativniji europski muzej.

Komentari