Vidovečki načelnik Hranić na 109. sjednici Odbora regija EU

Objavljeno: 05.12.2014. 08:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić sudjelovao je kao član na 109. Plenarnoj sjednici odbora regija, koja se održala u Bruxellesu 3. i 4. prosinca.

Na dvodnevnoj plenarnoj sjednici raspravljalo se, između ostalog, o poticanju kvalitete javnog financiranja, o gospodarskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji, industrijskoj politici, plavom gospodarstvu, učinkovitim, pristupačnim i otpornim zdravstvenim sustavima, te makroregionalnoj strategiji Europske unije za Alpe.

Najzanimljivija tema plenarne sjednice bila je "Deklaracija o slučaju Šešelj". Odbor regija na svojoj je plenarnoj sjednici 3. prosinca jednoglasno usvojio Deklaraciju o slučaju Šešelj i Republici Srbiji. U Deklaraciji, čiji su tekst usuglasile sve političke grupacije u Odboru regija, oštro se osuđuju nedavne izjave Vojislava Šešelja u kojima zagovara "Veliku Srbiju" i teritorijalne pretenzije prema susjednim zemljama uključujući Hrvatsku jer su one, kako se između ostalog ističe, nespojive s temeljnim vrijednostima Europske unije. Odbor regija pozvao je srpske vlasti da se ograde od Šešeljevih izjava i reagiraju na njih odgovarajućim političkim odgovorom.

Inicijativu za Deklaraciju podnio je hrvatski član Odbora, Nikola Dobroslavić, uz potporu ostalih članova hrvatskog izaslanstva čiji je član i načelnik općine Vidovec, a podržao ju je klub zastupnika Europske pučke stranke i usuglasio je s ostalim političkim klubovima. Ovom je Deklaracijom Odbor regija postao je drugo tijelo EU koje je reagiralo osudom na slučaj Šešelj. Nedavno je to na inicijativu Andreja Plenkovića podržanog od ostalih hrvatskih zastupnika učinio Europski parlament svojom Rezolucijom.

Osim što je sudjelovao na plenarnoj sjednici Odbora regija, prilikom svog posjeta Bruxellesu načelnik Hranić sudjelovao je i na 5. sastanku Interregionalne grupe Jadransko-jonske inicijative na kojem se raspravljalo o EUSAIR izvješću nakon odobrenja od strane Vijeća.

Komentari