Više tisuća izbjeglica iz Mađarske na putu prema Međimurju?

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 04.09.2015. 18:57

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: www.nyugat.hu

Više tisuća migranata u posljepodnevnim satima blokiralo je autocestu M7 u Mađarskoj koja spaja Budimpeštu i Zagreb. Izbjeglice su tako na putu prema hrvatsko - mađarskoj granici.

Od Budimpešte do graničnog prijelaza Goričan je 242 kilometra pa je izbjeglicama ovim tempom potrebno 48 sati do hrvatske granice.

No, vrlo vjerojatno njihovo odredište je Austrija špekulira BBC.

Više od tisuću izbjeglica, javio je ranije AFP, napustilo je u petak poslijepodne glavnu željezničku postaju u Budimpešti, krenuvši pješice prema Austriji, nakon što su u utorak mađarske vlasti prekinule međunarodne željezničke veze.

Oni su kazali kako put prema Austriji, udaljenoj oko 175 km, žele nastaviti pješice, dok Budimpešta i dalje ustraje na nastojanju da ih, protiv njihove volje, vrati u izbjegličke kampove iz kojih su stigli.

Među izbjeglicama je puno djece i invalida. U Mađarsku, jednu od glavnih tranzitnih zemalja središnje Europe samo u četvrtak stiglo je oko 3.300 izbjeglica, izvijestilo je u petak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice.

Podsjetimo Orbanovu najavu gradnje zida uz hrvatsku granicu zbog izbjeglica Milanović je u petak u Ludbregu pripisao njegovim „čudnim stavovima“.

- Govori o nekakvoj ugrozi kršćanskih vrijednosti u Europi kao da dolaze 'horde mislimana'. Dolazi jedan promil europskog stanovništva, ljudi koji ginu za svoju šansu - rekao je hrvatski premijer.

Komentari