Vlada Republike Hrvatske objavila kriterije oprosta duga najsiromašnijima

Objavljeno: 25.01.2015. 15:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija/arhiva eVarazdin.hr

Provedbama mjera otpisa duga i odgoda ovrha, Vlada Republike Hrvatske zajedno s vjerovnicima, želi pružiti novi početak financijski isključenim građanima i osigurati im uvjete za izlazak iz prezaduženosti.

Ove privremene i jednokratne mjere obuhvaćaju oko 60 tisuća prezaduženih građana i njihovih obitelji, uključujući umirovljenike, nezaposlene, osobe s malim primanjima i osobe s invaliditetom.

Otpis dugova je moguć jer je Vlada postigla dobrovoljni sporazum s teleoperaterima, velikim gradovima, bankama i javnim poduzećima.

- Svi su pokazali društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost za tešku situaciju u kojoj su se našli građani koji često nisu sami krivi za nezavidnu situaciju u kojoj su se našli zbog gospodarske krize. Ovaj primjer treba potaknuti i druge vjerovnike, pogotovo gradove, da se uključe u sporazum i da svojim prezaduženim sugrađanima pruže priliku za novi početak - objavila je Vlada RH na svojim internetskim stranicama.

>> I Varaždin će se uključiti u oprost dugova najsiromašnijima?

Zahtjevi za otpis dugova mogu se podnijeti od 2. veljače do 30.lipnja 2015. godine. Dugovi se mogu otpisati građanima čiji je račun blokiran dulje od godinu dana, zaključno s 30. rujna 2014. godine u iznosu najviše do 35 tisuća kuna kumulativno po svim vjerovnicima, a koji je evidentiran u Fini.

Građani koji mogu podnijeti zahtjev su korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine te građani čija su mjesečna primanja manja od 2500 kuna (za samca) ili 1250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac te nemaju ugovor o stambenoj štednji.

Sve dodatne informaicje o kriterijima otpisa dugova možete pronai na internetskim stranicama Vlade RH.

Komentari