Volonteri pomažu nezaposlenima u svladavanju rada na računalu

Međunarodni dan volontera obilježen je u prostorijama CISOK-a

Objavljeno: 05.12.2014. 15:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Međunarodni dan volontera, koji se diljem svijeta obilježava svake godine 5. prosinca, danas je svečano obilježen i u varaždinskom Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri.

Tim su povodom predstavljene aktivnosti CISOK-a kojima je, uz pomoć volontera, nezaposlenim korisnicima centra pružena podrška i pomoć u osnovnom snalaženju na računalima. Stručne suradnice u CISOK-u, Marijana Dodigović i Sanja Ježić, istaknule su kako volontiranje pridonosi razvoju karijere mladih osoba.

- Volontiranje ima jako puno koristi. S jedne strane su direktne koristi koje se tiču iskustva, da ne kažemo radnog iskustva, dakle osoba konkretno stječe nekakva nova znanja i vještine, vidi kakva je realnost, konkretno kod nas kod podučavanja osoba radu na računalu. Osoba se susretne s konkretnim korisnicima, od kojih je svatko različit i ima neke svoje potrebe i treba taj način podučavanja prilagoditi njima. S druge strane brojne su i indirektne koristi, pogotovo ako se radi o nezaposlenim osobama koje volontiraju, to pridonosi njihovom osjećaju svrhovitosti, samopoštovanja i samopouzdanja, dakle osjećaju da su korisni u društvu, bez obzira na to što ne rade formalno - rekla je Marijana Dodigović, dodavši kako se volontiranje često naziva i "cjepivom protiv osjećaja bespomoćnosti, ogorčenosti i jadikovanja".

U CISOK-u je od travnja ove godine, kada je započeo program korisničke podrške za rad na računalu, angažirano ukupno šest volontera, a informatičku su podršku dobile 33 nezaposlene osobe. Jedna od njih je i Davorka Novak, kojoj su volonteri u CISOK-u pomogli da uspješno završi tečaj za računalnog operatera, na koji je upućena od strane HZZ-a.

- Meni su volonteri jako puno pomogli i svaka im čast, da nije bilo njih, ne znam kako bih završila svoje obrazovanje, jer doma nemam računalo, nezaposlena sam, ne mogu si ga priuštiti - rekla je Davorka Novak. Dodala je kako bi takvih mladih ljudi trebalo biti više te zahvalila svima u CISOK-u.

Među volonterima koji su pomagali nezaposlenima u svladavanju osnovnih vještina na računalu bio je i Marko Bosilj.

- Meni je ovo jedno jako lijepo i pozitivno iskustvo. Čovjek se osjeća jako dobro i jako korisno kada može nekome pomoći. Treba imati razumijevanja za ljude koji se nisu dosad susreli s kompjuterima, s radom u Office paketu i sličnim stvarima, njima je to jednostavno nepoznanica. Čovjek mora imati razumijevanja, ponajviše strpljenja, pokazati im više puta nešto tako da i oni budu konkuretni na tržištu rada, da se mogu sami prijaviti na natječaj, napisati molbu i kreirati životopis - istaknu je Marko, inače magistar informatike, koji je i sam nezaposlen te se nada da će mu ovo volontiranje pomoći u pronalasku zaposlenja.

Inače, iz CISOK-a ističu kako sve više poslodavaca uzima u obzir volontiranje, ostavlja dobar dojam, a govori i o motivaciji za rad i spremnost za stjecanje novih znanja i vještina. Osim poziva nezaposlenim osobama zainteresiranima za ovakvu korisničku podršku da im se jave, stručne savjetnice ujedno su pozvale i sve postojeće i potencijalne volontere da dođu u CISOK ukoliko su zainteresirani za ovakav doprinos zajednici.

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin, Jasenka Hutinski, zahvalila je svim volonterima koji su sudjelovali u aktivnostima CISOK-a te čestitala njima, ali i korisnicima na njihovom uspjehu.

Komentari