Za očuvanje baštine 454 tisuće eura iz EU fonda za regionalni razvoj

Objavljeno: 11.03.2015. 13:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

Izvor: galerija-images/tkic lepoglava

Očuvanje i oživljavanje baštine glavni je cilj projekta " DE PARK – Baština – iz ruke u ruku do pokrajinskog parka" koji okuplja ukupno devet partnera iz Hrvatske i Slovenija.

S hrvatske strane riječ je o Turističko kulturno – informativnom centar iz Lepoglave, Ekomuzeju Lepoglava te općinama Cestica, Klenovnik i Bednja dok su slovenski partneri na projektu općine Podlehnik i Žetale, Javni zavod za kulturu, turizam i razvoj općine Rogatec te PRJ Halo koji je ujedno i vodeći partner na ovom projektu za koji je iz EU fonda za regionalni razvoj dobivena potpora u iznosu od 454.120 eura.

- Tri smo godine čekali obavijest o potvrdi sufinanciranja ovog projekta kojemu je cilj očuvati i oživiti kulturnu baštinu na prostoru iz kojeg dolaze projektni partneri – pojasnila na zajedničkom sastanku projektnih partnera održanom u općini Žetale Sonja Golc, voditeljica projekta čija je provedba počela 1. veljače ove i trajat će do 28. veljače 2016. godine. U tom će periodu svaki od partnera na svom području realizirati vlastite programe usmjerene očuvanju tradicije svog kraja.

Turističko kulturno – informativni centar iz Lepoglave organizirat će nekoliko sajmova – sajam turizma i enogastronomije, sajam minerala i poludragog kamenja te vinogradarski sajam kao i likovnu stvaraonicu.

- Cilj nam je organizacijom ovih sajmova, kroz predstavljanje i ponudu autohtonih proizvoda, očuvati tradiciju lepoglavskog kraja – pojasnio je direktor TKIC-a Vladimir Ivanuša dok je Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava istaknuo da će Ekomuzej biti usredotočen na lepglavsku čipku i kroz ovaj projekt nabaviti opremu potrebnu za izlaganje čipke te sredstva za njen otkup. Organizirat će i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Općina Klenovnik organizirat će srednjovjekovni sajma, Općina Bednja urediti tradicionalnu bednjansku hižu i raditi na očuvanju bednjanskog govora dok će Općina Cestica organizirati aktivnosti predstavljanja tradicijskih vrijednosti i običaja, raditi na usavršavanju turističkih vodiča i istraživanju tradicijske kuhinje.

Slovenski će partneri provoditi slične aktivnosti. Općina Podlehnik priprema organizaciju priredaba na kojima će se predstavljati tamošnja tradicija, Općina Žetale uredit će tradicijsko domaćinstvo kao i Javni zavod za kulturu, turizam i razvoj općine Rogatec koji priprema i organizaciju etno festivala. Ukupno će biti provedeno 39 aktivnosti.

Inače, područje s kojeg dolaze projektni partneri, koje povezuje zajednički kulturni identitet, jezične sličnosti i način života, područje je turističke zone Haloze – Zagorje. Očekuje se da će i realizacijom navedenog projekta ponovno biti uspostavljeni dobri prekogranični odnosi, ublažen utjecaj granice i ono što je najvažnije - očuvana tradicija koja će nakon završetka projekta predstavljati velik turistički potencijal koji će se maksimalno iskoristiti uspostavom zajedničkog upravljanja kulturnom i nematerijalnom baštinom kroz model regionalnog prekograničnog parka.

{gallery}tkic lepoglava{/gallery}

Komentari