Zamjenik ministra gospodarstva u Trnovcu: Vlada zna kako povećati proračune općina i gradova

Objavljeno: 27.05.2015. 16:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Zamjenik ministar gospodarstva Alen Leverić danas je posjetio Općinu Trnovec Bartolovečki i tom prilikom izrazio zadovoljstvo suradnjom.

Naime, gotovo 14 % sredstava Ministarstva za energetsku učinkovitost u Varaždinskoj županiji otišlo je u Općinu Trnovec Bartolovečki. Domaćin zamjeniku ministra bio je načelnik Općine Zvonko Šamec, a u Trnovcu je bio i zamjenik varaždinskog župana Alan Košić.

Zamjenik ministra je istaknuo da je Općina Trnovec Bartolovečki od 2013. do ove godine od Ministarstva gospodarstva dobila milijun kuna za poboljšanje energetske učinkovitosti, što znači i uštede na energentima oko 30 %.

- Danas smo razgovarali i o novom natječaju Ministarstva za energetsku učinkovitost u iduća dva tjedna u iznosu od 13 milijuna kuna. Vidio sam da Općina ima dobre projekte, pogotovo u području rasvjete i očekujemo prijavu. Razgovarali smo o operatvnim programima za gospodarstvenike. Boxmark s područja Općine Trnovec Bartolovečki prošle je godine dobio 1,5 milijuna kuna. U ponedjeljek će u Varaždinu biti prezentiran novi operativni program Ministarstva vrijedan 90 milijuna kuna za povećanje zaposlenosti. Ministarstvo je u posljednje dvije godine gospodarstvu dalo 250 milijuna kuna - rekao je zamjenik ministra Leverić danas u Trnovcu.

Leverić je dodao i da je zahvaljujući odluci Vlade o povećanju naknade za zakup površina pod elektranama općinski proračun veći za milijun kuna, što je Općina uložila u infrastrukturu.

- Vlada ima sluha i zna kako povećati proračune općina i gradova za infrastrukturu i podizanje kvalitete života. Ali i više smo nego zadovoljni viđenim u Općini Trnovec Bartolovečki koja ima tim ljudi koji zna pripremiti projekte i za izvore iz drugih ministarstava i fondova - istaknuo je.

Zamjenik župana Košić podsjetio je na najveći projekt u Varaždinskoj županiji, Aglomeraciju Varaždin vrijednu 640 milijuna kuna do 2018. godine, te istaknuo Općinu Trnovec Bartolovečki kao jednu od rijetkih koja je i sama ulagala u kanalizacijsku mrežu. Spomenuo je i odličnu suradnju Općine sa Županijskom upravom za ceste

Načelnik Zvonko Šamec zahvalio je i zamjeniku ministra i zamjeniku župana na suradnji te naglasio da se objekti uređuju u svim naseljima u općini.

- Za realizaciju svih ovih projekata morali smo se dobro pripremiti i ne slažem se s načelnicima koji kukaju da ne dobivaju sredstva. Niti jedan dobar projekt neće biti odbijen. Uz milijun kuna Ministarstva gospodarstva uložili smo i milijun kuna iz općinskog proračuna. Potvrda odlične investicije je ušteda na energentima u Društvenom domu u Šemovcu od 51 % - rekao je načelnik te najavio projekt javne rasvjete u glavnoj, Ludbreškoj ulici u Trnovcu, kao i uređenje Branimirove ulice s HEP-om i Varkomom.

Što se tiče kanalizacije, Šamec je istaknuo da bi dio mještana na sustav trebao biti spojen i prije 2018. godine i završetka Aglomeracije u koju će biti uključeni Bartolovec i Žabnik. Ostala naselja bit će uključena u druge aglomeracije.

Od 2103. do 2015. godine iz Ministarstva gospodarstva Općina Trnovec Bartolovečki dobila je sredstva za uređenje zgrade Općine, prostora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te objekata STK "MGK Drava" Žabnik, ŠNK "Mladost" Šemovec, Lovačkog društva "Kobac" i Sportskog društva "Park" Trnovec, u ukupnom iznosu 999.966,65 kuna.

Nakon radnog sastanka u prostorijama Općine, zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić obišao je radove na uređenju fasade i građevinske stolarije upravo objekta SD "Park" u Trnovcu.

Komentari