Zamjenik župana Kišić primio novo čelništvo varaždinskog HGSS-a

Objavljeno: 19.02.2015. 12:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Traženje izgubljenih osoba na nepristupačnim terenima, pomoć stradalima, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u izvanrednim okolnostima i sprečavanje nesreća dio su zadaća koje na području Varaždinske županije obavljaju članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Varaždin.

Novoizabrano čelništvo HGSS-a stanice Varaždin, pročelnika Alana Rinkovca i tajnika Nikolu Šebreka, u Županijskoj palači primio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, ujedno i načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Pročelnik Rinkovec i tajnik Šebrek predstavili su zamjeniku Kišiću aktualno stanje i planove varaždinskog HGSS-a i pritom istaknuli kako trenutačno broje 22 člana, i to 12 spašavatelja, 4 pripravnika i 6 suradnika. U 2014. godini odradili su 6 samostalnih akcija spašavanja na području Varaždinske županije, a sudjelovali su na još desetak akcija spašavanja zajedno s drugim stanicama HGSS-a. Osim što su bili u pripravnosti u potražnim akcijama, članovi HGSS stanice Varaždin odradili su 6 vježbi za održavanje spremnosti i 4 pokazne vježbe.

Područje Varaždinske županije djelomično je izloženo rizicima za koje je potrebno djelovanje Gorske službe spašavanja stoga je zamjenik Kišić najavio nastavak suradnje Varaždinske županije i stanice HGSS-a Varaždin te financijsku potporu u ovoj godini.

HGSS nam je bitan partner u svim planovima zaštite i spašavanja. Naša županija osim Ivančice nema toliko planinskih površina i potencijalnih opasnosti te vrste, međutim imamo jako puno vodnih površina, intenzivnog prometa i drugih potencijalnih opasnosti od nesreća u kojima nam je potrebna pomoć HGSS-a. Njihovi spašavatelji su produžena ruka policije, hitne pomoći i drugih žurnih službi na terenu i zato su bitan element sustava sigurnosti na području županije. Stoga smo kao i proteklih godina i u ovogodišnjem proračunu osigurali dvadesetak tisuća kuna za pomoć njihovom radu, a vidjet ćemo i neke dodatne mogućnosti – rekao je prigodom prijema zamjenik župana Alen Kišić te zaželio novom čelništvu puno uspjeha u radu i nadalje dobru suradnju sa Županijom.

Rinkovec i Šebrek su zahvalili Varaždinskoj županiji na dobroj suradnji i potpori te zamolili za dodatnu pomoć pri kontaktu s jedinicama lokalne samouprave. Naime, dosad su suradnju s HGSS-om osim Županije potpisali i svih 6 gradova s područja županije te općine Bednja, Sveti Ilija i Ljubešćica. Kako je to zakonska obveza svih općina i gradova, iz HGSS-a pozivaju ostale općine na potpisivanje suradnje i sufinanciranje, jer se radi o malim iznosima, a koji su im prijeko potrebni za opremu.

Osim potražnih aktivnosti, članovi HGSS stanice Varaždin obavljaju dežurstva na različitim sportskim i planinarskim aktivnostima, a sudjeluju i kao predavači na četiri planinarske škole, jednoj speleološkoj i jednoj alpinističkoj školi. Potražni tim Stanice s psima Baltazarom i Đezijem položio je više različitih licenci za potrage, kojima pokrivaju Varaždinsku županiju, a po potrebi i čitavu državu.

Komentari