Zapalimo svijeću za sve one kojih se rado i s pijetetom sjećamo

Objavljeno: 01.11.2011. 08:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Blagdan je Svih svetih, dan kada se posjećujući posljednja počivališta naših predaka, rođaka i prijatelja mnogi s pravom upitaju - što je zapravo život?

Kada zapale svijeće na tihim domovima, obasjat će ih treptajuća svjetlost puna simbolike koja tješi i podsjeća na vječni život.

A upravo na svetkovinu Svih svetih u utorak 1. studenoga varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodit će misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u 11 sati.

Naime, ruke sklopljene u molitvi vjernicima i na blagdan Svih svetih pomažu da zaborave na nemoć i patnju, na križ života koji je nekima toliko težak. Varaždinskom biskupu oni će se pridružiti i na misnom slavlju koje će biti poslijepodne u 15 sati u župnoj crkvi Dobrog pastira, nakon čega će biti obavljen blagoslov groblja kod središnjeg križa.

Blagdan u spomen mučenicima slavi se od 4. stoljeća

Treba znati da su Svi sveti (također Sisveti ili Sisvete, lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) svetkovina u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu.

Slavi se 1. studenog, a u pravoslavnim crkvama ovaj se blagdan slavi prve nedjelje po Duhovima i on zapravo označuje završetak uskrsnoga dijela liturgijske godine.

Spomen mučenika, zajednički je različitim crkvama i počeo se slaviti od 4. stoljeća.

Prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to baš u nedjelju, nakon Duhova.

Samo dan nakon Svih svetih, u srijedu 2. studenog je Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih, pa će biskup Mrzljak predvoditi još jednu misu i to u katedrali s početkom u 9 sati.

Spomenuti katolički blagdan nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Već krajem 1. tisućljeća, na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio se i spomendan mrtvih. Naime, sv. Odilo službeno je taj spomendan 998., uveo u Cluny, o kojem je bilo ovisno oko tisuću benediktinskih samostana.

Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi, a Vatikan ga je službeno potvrdio još 1311. godine.

Komentari