Započinje obavezna edukacija za održivu upotrebu pesticida

Objavljeno: 28.11.2014. 08:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Izvor: Ilustracija

Tijekom prosinca Savjetodavna služba započinje s edukacijom – predavanjima o sigurnom rukovanju i primjeni sredstava za zaštitu bilja, u sklopu provođenja Nacionalnog plana o održivoj uporabi pesticida.

Svi poljoprivredni proizvođači koji kupuju i primjenjuju sredstva za zaštitu bilja moraju do 26. studenog 2015. imati položen ispit i iskaznicu.

Položen ispit i iskaznicu trebaju imati svi korisnici koji kupuju sredstva za zaštitu bilja za profesionalne korisnike, bez obzira da li imaju OPG ili ne, kao i savjetnici i distributeri.

Predavanja će se održavati za zainteresirane poljoprivredne proizvođače tijekom tri dana u kontinuitetu po pet školskih sati dnevno (ukupno 15 sati). Na kraju zadnjeg dana predavanja, organizirat će se polaganje ispita. Prvi termini predavanja planiraju se od 16. do 20. prosinca prema dogovoru sa zainteresiranim udrugama čiji članovi žele sudjelovati na edukaciji.

Za ostale zainteresirane udruge i proizvođače predavanja će se održati prema dogovoru po općinama tijekom 2015. godine. Za sve ostale poljoprivredne proizvođače koji ne žele sudjelovati na predavanjima – edukaciji, tj. koji žele pristupiti samo ispitu, ispit će se održavati od siječnja 2015. godine, jednom tjedno u prostorijama Saveza poljoprivrednih udruga u Trakošćanskoj 24, u Varaždinu.

Cijena predavanja utvrđena je Cjenikom o visini naknada za provođenje izobrazbe o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida po određenim modulima, kategorijama i potkategorijama.

Komentari