Zbogi neisplate plaće Sindikat policije Hrvatske priprema štrajk

Objavljeno: 10.09.2014. 12:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Sindikat policije Hrvatske (SPH) najavio je pokretanje štrajka jer im nije isplaćena plaća za kolovoz.

- Danas, 10. rujna 2014. godine, Gospodarsko-socijalnom vijeću uputili smo Zahtjev za pokretanje postupka mirenja u kolektivnom radnom sporu protiv Vlade RH, zbog neisplate plaće za mjesec kolovoz koja se treba isplatiti u rujnu. Plaća za kolovoz, prema odredbama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, trebala je biti isplaćena do 6. rujna 2014. godine, no to nije učinjeno do današnjeg dana. Prije provođenja štrajka, sukladno odredbama Zakona o radu, obavezno je provesti postupak mirenja. Zbog svega navedenog zahtijevamo isplatu plaće odmah - danas i to ili maksimalnim angažmanom da se to učini putem COP-a ili isplatom putem dosadašnjeg načina obračuna plaće, putem računovodstva MUP-a, u protivnom ćemo započeti pripreme za provođenje štrajka. Neprihvatljivo je da, u bilo kojoj državi svijeta, plaće policajcima i ostalim djelatnicima MUP-a kasne bez obzira na razlog - stoji u priopćenju koje potpisuje Dubravko Jagić, predsjednik SPH.

Od strane poslodavca, Sindikatu je kašnjenje plaća opravdava tehničkim poteškoćama zbog "ulaska" MUP-a u sustav Centralnog obračuna plaća (COP).

- Bili smo "strpljivi" nekoliko dana, no danas je 10. rujan i tehnički problemi s COP-om nisu ispravljeni, te plaća najvjerojatnije ni danas neće biti isplaćena. O implementaciji ovog sustava se govori već godinu i pola i sad oni odluče da se s tim krene baš u rujnu kad ljudima djeca kreću u školu te su povećani troškovi. Naravno, policajci ne rade od 8 do 16 sati pa je bilo jasno da će biti problem u unošenjem radnog vremena u COP sustav. Umjesto da jedan policajac kad sprječava pljačku misli na sigurnost svih, njemu se sada po glavi mota egzistencija i rate kredita. Spremni smo odmah stupiti u štrajk ako mirenje ne uspije - rekao je za eVaraždin Dario Umljenović, glavni povjerenik SPH za PU varaždinsku.

Komentari