Žilet žica ugrožava "hrvatske" medvjede i vukove

Objavljeno: 18.12.2015. 18:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija

Postavljanje ograda će se odraziti i na velike zvijeri, prvenstveno na medvjeda i vuka koji prirodno migriraju duž hrvatsko slovenske granice...

WWF Adria, svjetska organizacija za zaštitu prirode, pridružila se sve većim izrazima zabrinutosti da 'žilet žica' duž slovensko-hrvatske granice predstavlja veliku prijetnju prirodi i životinjama.

- Bez umanjivanja ljudskih dilema i tragedija u migracijskoj krizi, moramo znati da priroda ne poznaje granice i da su prekogranična prirodna staništa izuzetno ugrožena, u priopćenju za medije ističe Martin Šolar, direktor WWF Adria.

Dodaje kako ograde onemogućavaju slobodno kretanje životinja, direktno ugrožavaju ekološku povezanost i vrlo će vjerojatno onemogućiti učinkovito prekogranično upravljanje tim područjima.

- Ovakve intervencije bi trebalo promatrati i iz perspektive zaštite prirodnih vrijednosti, nastavlja Šolar.

Postavljanje ograda će se odraziti i na velike zvijeri, prvenstveno na medvjeda i vuka koji prirodno migriraju ovim područjem te su im obje zemlje prirodno stanište.

Znanstvenici se pitaju što će se dogoditi s medvjedima kada će se na proljeće morati vratiti u staništa na drugoj strani granice.

Osim što će stradati životinjski svijet, žičana ograda će utjecati i na turizam u obje zemlje, te predstavljati veliki problem u slučaju poplava.

Izvor: index.hr 

Komentari