Zimska služba dočekala prvi snijeg - u Varaždinu 5, na Bednji 9 centimetara snijega

Objavljeno: 03.01.2016. 12:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Arhiva/eVaraždin

Jučer je na području Varaždinske županije pao prvi snijeg koji je padao cijelu večer te veći dio noći. Promet se na cestama odvija usporeno, a vozačima se savjetuje oprez... 

Prema prvim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u 7 sati je na Bednji izmjereno 9 centimetara snijega. U Varaždinu je izmjereno nešto manje, 5 centimetara. Najviše je snijega, gledano za cijelu Hrvatsku, palo na Zavižanu, i to 28 centimetara snijega. 

Iz HAK-a poručuju da snijeg otežava vožnju u većem dijelu unutrašnjosti te je zbog niskih temperatura moguća poledica, posebno na mostovima i podvožnjacima. Vozače pozivaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Naime, promet je pojačan na važnijim cestovnim pravcima, a kraći zastoji mogući su na dionicama na kojima prolazi vozilo zimske službe.

Kontaktirali smo zimsku službu Varaždinske županije koji su putem telefonskog razgovora kazali da se sve odvija prema redovnom planu i programu te da su spremni za sve vremenske uvjete. Ipak, kako saznajemo od građana koji su nam se javili, neki dijelovi cesta još uopće nisu očišćeni, a problem predstavlja i poledica. 

Inače, Županijska uprava za ceste upravlja s 1000 kilometara cesta na području županije, dok su za 212 kilometara državnih cesta nadležne Hrvatske ceste. Ceste je ove godine krenulo čistiti 30-ak ekipa s 4000 tona soli. Iz policije su pak upozorili kako je obavezna zimska oprema obavezna te pozvali vozače na odgovorno ponašanje u prometu.

Podsjetimo, pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg. 

Izvještavat ćemo vas o svim novostima u prometu... 

Komentari