Zmajlović o balama: Na potezu je Grad Varaždin sa svojim planom sanacije

Objavljeno: 28.01.2015. 15:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

Ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović tijekom današnjeg boravka u Varaždinu, kometirao je i stanje s baliranim otpadom u Brezju u Varaždinu.

Ministar Zmajlović naglasio je kako je na potezu Grad Varaždin koji bi Fondu za zaštitu okoliša trebao predstaviti plan sanacije baliranog otpada.

Bale u Brezju su u fazi da čekamo od Grada Varaždina da predstavi plan sanacije, odnosno plan zbrinjavanja bala, s obzirom na to da je raspisao natječaj za odabir koncesionara. Nakon toga očekujem da se stekmu uvjeti, ukoliko sve bude u skladu sa zakonom, da Fond za zaštitu okoliša sufinancira Gradu Varaždinu zbrinjavanje baliranog otpada – rekao je Zmajlović.

Problem baliranog otpada u Brezju, prema ministrovim riječima, posljedica je loših odluka. Međutim, Ministarstvo je odlučno da taj problem riješi.

Inače to je primjer što se događa kada se ne baš tako daleko u prošlosti donose pogrešne odluke. Danas mi u Hrvatskoj, osobito po pitanju gospodarenja otpadom, rješavamo hrpu stvari koje su gomilane pod tepih i koje se nisu rješavale kada je za to bilo vrijeme. Međutim, odlučni smo da taj problem riješimo i idemo prema njegovom rješavanju. Za to su bile nužne i određene zakonske izmjene i nadam se da će uskoro i Varaždinci imati ljepši ulazak u grad – istaknuo je ministar i dodao kako dinamika rješavanja varaždinskog otpada sada ovisi o Gradu Varaždinu, koji će u svakom slučaju imati potporu Ministarstva i stručnu uslugu koja je u skladu sa zakonom. Komentar ministra Zmajlovića o navodnom monitoringu Europske komisije nad rješenjem problema bala u Brezju nismo uspjeli dobiti.

Na pitanje hoće li Fond sufinancirati zbrinjavanje bala u Brezju te znaju li da gradonačelnik Habuš računa na 45 milijuna kuna iz Fonda, direktor Fonda Sven Muller odgovorio je kako će sve ovisiti o planu sanacije i zakonskoj regulativi.

Kada dođe zahtjev za sufinanciranjem i kada razmotrimo odluku znat ćemo koliko treba i novaca. Fond još nije dobio zahtjev za sufinanciranje, stari ugovor o sufinanciranju je bio poništen, a novoga još nema. Ako je gradonačelnik predvidio otprilike takav iznos, ako se ostvare svi zakonski uvjeti, Fond će razmotriti taj zahtjev. Nikad u Fondu nije bio problem količina novca, već način kako se to troši, a to je namjensko trošenje sukladno zakonu. Nama je to najvažnije. Količina novca zasad nije bila u fokusu i nadam se da nikad neće biti problem s obzirom na stabilne prihode Fonda i s obzirom na prioritete koje imamo – izjavio je Muller.

Gradonačelnik Goran Habuš još je sredinom 2014. godine najavio izradu Plana sanacije odnosno zbrinjavanja baliranog otpada u Brezju, kojeg treba dostaviti Fondu, a temelj kojeg će biti moguće sufinanciranje sanacije baliranog otpada.

Komentari