Županija nastavlja s programom pomoći starijim osobama

Objavljeno: 18.04.2015. 18:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Izvor: galerija-images/zupanija stare osobe

Program pomoći starijim osobama izvaninstitucionalni je oblik pomoći namijenjen starijim osobama koje se nalaze u socijalno-zaštitnoj potrebi i nesposobne su za samostalni život, te zbog izrazitih promjena u zdravstvenom stanju ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe.

Potpisanim ugovorom o sufinanciranju programa koji su u ime Varaždinske županije i Društva Crvenog križa Varaždinske županije potpisali zamjenik župana Alen Kišić i ravnateljica Društva Nada Liber u društvu gerontodomaćica, nastavlja se pružanje raznih oblika pomoći osobama treće životne dobi, koji žive u izrazito složenim uvjetima (socijalne, materijalne, ekonomske, stambene prilike, dislociranost korisnika), u samostalnim domaćinstvima, vrlo često socijalno izolirani, te najčešće i nemaju vlastite bliže ili daljnje rodbine koja bi mogla preuzeti o njima skrb.

- Program Pomoć u kući starijim osobama na području Varaždinske županije, koji traje od 2002. godine, nastavljamo i ove godine, a u isto vrijeme tražimo načine razvijanja programa zbog količinskog i financijskog obima, budući da je populacija u Varaždinskoj županiji sve starija i iznosi oko 17 posto ukupnog stanovništva. Ovo je jedan od naših programa s civilizacijskim vrednotama ali i međugeneracijske solidarnosti prema onima koji teško žive i ne mogu normalno funkcionirati pa su nam zato potrebni vrijedni ljudi koji im u tome pomažu - istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora vrijednog 350 tisuća kuna zamjenik župana Alen Kišić, dodavši kako je obveza Varaždinske županije kao odgovorne županijske uprave osigurati pomoć starijima barem u tom minimalnom obliku.

- Program ima osobitu svrhu i drago mi je što smo uspjeli i u ovoj godini osigurati potrebna sredstva, tim više što su u Socijalnom planu Varaždinske županije jedna od 5 prioritetnih ciljeva starije i nemoćne osobe - naglasio je zamjenik Kišić.

Varaždinska županija i općine Breznički Hum i Sračinec, te gradovi Lepoglava i Ivanec,  prepoznali su hvalevrijedan projekt i nastavili sa sufinanciranjem pomoći krajnjim korisnicima, kojih je na području Varaždinske županije između 300 i 320, i o kojima brine do 15 gerontodomaćica, koje putem tzv. javnih radova financiraju Hrvatski zavod za zapošljivanje i Varaždinska županija.

{gallery}zupanija stare osobe{/gallery}

Komentari