bili smo na mjestu radova

eTV - Započelo istraživanje bušotina za geotermalnu elektranu Varaždinske županije

'Poruka svega toga je da se može i mora iskoristiti geotermalni potencijal koji se nalazi na području RH te da se sa dobrom organizacijom može uložiti u projektno-tehničku dokumentaciju i dovesti ovakve projekte iz nulte faze do eksploatacije', kaže direktor tvrtke Bukotermal Alen Požgaj...
Objavljeno: 26.06.2023. 11:44

Zadnja izmjena: 26.06.2023. 12:56

Foto: / Video: Boris Matijašec

U mjestu Lunjkovec, u Općini Mali Bukovec, danas je započelo istraživanje bušotina na mjestu kojih će u budućnosti niknuti geotermalna elektrana u vlasništvu Varaždinske županije, ujedno i druga najveća u Hrvatskoj. Povodom toga razgovarali smo danas s direktorom tvrtke Bukotermal, inženjerom Alenom Požgajem, koji nam je otkrio detalje započetih procesa. Evo što je rekao:

Razgovara: Lidija Benjak Gotić

  • Upravo započinju radovi na istraživanju bušotina, o čemu je točno riječ?

Geotermalna elektrana koju ćemo graditi biti će ORC tipa, tako da ona treba imati proizvodno-utisni par. Bušotina kod koje se nalazimo (Lunjkovec 1) biti će utisna bušotina, a radovi će danas započeti sa hidrodinamičkim ispitivanjem (testiranjem bušotine). Na temelju toga podatka dobit ćemo podatke o veličini i kapacitetu geotermalnog ležišta koje se nalazi ispod nas.

  • Zašto će ova geotermalna elektrana biti druga najveća u Hrvatskoj, a zašto ima potencijal biti i najveća u Hrvatskoj?

Ovaj istražni prostor ima dvije postojeće bušotine geotermalnog tipa i još dvije koje se nalaze u ležištu.  Kad ćemo upogoniti ove dvije bušotine možemo izgraditi manju elektranu, otprilike 2 megavata kapaciteta, međutim cijeli potencijal polja Lunjkovec-Kutnjak je 12 megavata.

  • Ovo je trenutno najveće takvo radilište u Hrvatskoj i jedino kojim upravljaju jedinice lokalne samouprave. Što to znači?

Poruka svega toga je da se može i mora iskoristiti geotermalni potencijal koji se nalazi na području RH te da se sa dobrom organizacijom može uložiti u projektno-tehničku dokumentaciju i dovesti ovakve projekte iz nulte faze do eksploatacije.

  • Što će ova investicija značiti za Općinu Mali Bukovec, a što za Varaždinsku županiju?

Investicija je u startu dosta ozbiljna. Geotermalne elektrane su kompleksni projekti, jer dugo traje administrativni dio projekta: studije, elaborati, dozvole, rješenja nadležnih ministarstava, itd. Da se uopće dođe do faze u kojoj smo mi danas. Međutim, ovaj projekt je jedini projekt u Varaždinskoj županiji koji će puniti proračun, tako da će to u financijskom smislu biti veliki benefiti i za Općinu Mali Bukovec i za Varaždinsku županiji. Prema nekim našim procjenama čak 50 posto proračuna Općine Mali Bukovec bi se moglo ostvariti samo s ovim projektom.

  • Do kada će trajati radovi koji danas započinju, kada ćemo vidjeti prve bušotinske tornjeve i što slijedi potom?

Danas započinjemo s testom injektivnosti bušotine Lunjkovec 1, a sljedeći tjedan selimo se na drugu lokaciju, u selo Antolovec. Sveukupno, radovi će trajati otprilike do početka 10. mjeseca. Nakon toga slijedi nam projektiranje same elektrane, a nadam se ubrzo i izgradnja. Mislim da su svi u ovom kraju jedva dočekali da se ovaj projekt napokon pokrene i realizira.

Komentari