lunjkovec

eTV - Završila istraživanja i potvrđeno je: Imamo uvjete za jednu od najvećih geotermalnih elektrana

Objavljeno: 10.10.2023. 10:39

Zadnja izmjena: 10.10.2023. 10:42

U Varaždinskoj županiji postoje svi preduvjeti za izgradnju geotermalne elektrane snage oko 16 megavata, potvrdila su istraživanja geotermalnog polja Lunjkovec - Kutnjak. 

Riječ je o jednom od najvećih eksploatacijskih geotermalnih polja u Hrvatskoj na 99 km2, a na kojem je istraživanja pokrenula javna tvrtka Bukotermal u vlasništvu Varaždinske županije (85 %) i Općine Mali Bukovec (15 %). 

- U projekt je dosad uloženo više od 2,5 milijuna eura, a to je manji dio od sveukupnih troškova koji nas očekuju pri projektiranju i gradnji elektrane. Za realizaciju i finalizaciju cjelokupnog projekta potrebno nam je oko 50 milijuna eura. Uskoro slijedi projektiranje elektrane i vrelovoda, a ujedno pokrećemo aktivnosti za otvaranje novih bušotina i istraživanja na ovom eksploatacijskom prostoru kako bi se u potpunosti iskoristio njegov potencijal – rekao je direktor Bukotermala Alen Požgaj.  

'Voda topline 142,03 stupnja'

Pred tvrtkom Bukotermal sada je šestomjesečno razdoblje u kojem mora definirati način eksploatacije polja Lunjkovec - Kutnjak te ishoditi mjere zaštite okoliša i prirode, a glavni cilj je izgradnja jedne ili više geotermalnih elektrana, kao i postrojenja za korištenje topline, prije svega u gospodarske svrhe. 

- Utvrđeno je da je na dubini od 2.430 metara nalazište geotermalne vode topline 142,03 stupnja, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije. Toplinsku energiju svakako planiramo iskoristiti za grijanje plastenika i staklenika u ovom kraju poznatom po poljoprivrednoj proizvodnji. Uz to, postoji i mogućnost korištenja geotermalnih voda u turističke svrhe - rekao je župan Anđelko Stričak.

'Gospodarski razvoj općine i županije'

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković podsjetio je da su istraživanja počela 2021. godine nakon dvije godine priprema. 

- Na području eksploatacijskog polja možemo izgraditi geotermalnu elektranu snage oko 16 megavata, a uz to će se moći koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata. Sve su to izvanredni podaci koji će promijeniti smjer gospodarskog razvoja Općine Mali Bukovec, a i cijele Varaždinske županije - dodao je načelnik Marković. 

Komentari