presica župana čačića

eTV| PRESUDA U KORIST ŽUPANIJE "Na zateznoj kamati bace u vjetar jednu područnu školu mjesečno"

Ministarstvo znanosti Varaždinskoj županiji mora isplatiti 14,3 milijuna kuna prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Varaždinu.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.04.2019. 12:31

Zadnja izmjena: 16.04.2019. 14:04

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Varaždinskoj županiji mora isplatiti 14,3 milijuna kuna prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Varaždinu, što su sredstva koje Ministarstvo duguje temeljem Sporazuma o sufinanciranju troškova za škole i dvorane građene prema JPP-u.

Ovo je inače prva presuda varaždinskog suda (nakon što isto ranije presudio i koprivnički sud), te objedinjuje dvije od dosada četiri podnesene tužbe. Kako je danas na konferenciji za medije istaknuo župan Radimir Čačić, ukupne obveze države već su se popele na 47 milijuna kuna, jer Ministarstvo gomila zatezne kamate od visokih 10 posto. Čačić je pritom ministre Predraga Štromara i Blaženku Divjak prozvao za "namjerno otezanje".

- Pitam se što radi državno odvjetništvo? Zašto ne štiti građane od ovakvih kriminalnih radnji? U ovoj je presudi od strane suda rečeno da je temelj po kojem Vlada ne želi platiti potpuno nezakonit - rekao je župan, te skrenuo pozornost da zatezne kamate mjesečno zapravo stoje koliko i ukupno godišnje financiranje jedne područne škole,

- Svaki mjesec jedna područna škola koje žele ukinuti, odnosno godišnje 12 škola koje ministarstvo ''baca'' kroz neplaćanje njihove neupitne obaveze - rekao je Čačić, kazavši kako sada ponovno očekuje žalbu Ministarstva, te da bi proces mogao potrajati još dvije-tri godine.

- Vjerujte mi i dalje ću biti tu i čekam te novce koji će se samo povećati - dodao je Čačić, te pročitao i izjavu Predraga Štomara u kojoj je u vremenu kada bio župan izjavio kako Županija može očekivati 30 milijuna kuna povrata, mirno rješenje spora i dalje svake godine po 15 milijuna: "Podsjećam ga na ovu izjavu, jer nikakav novac dosada Varaždinskoj županiji nije vraćen".

 

Komentari