izvanredna presica

eTV - 'Bale prijete osječkim scenarijem! Pokraj magistralni plinovod, a nema vatrogasnih puteva!'

Tamo u okruženju nema vatrogasnih puteva i prilaza, nemate mogućnosti gašenja. Imate sad onu jednu cestu uz taj koridor di možete proći kamionom ako će to požar ili vjetar dozvoliti, kaže zapovjednik vatrogasaca...
Objavljeno: 06.10.2023. 13:40

Zadnja izmjena: 06.10.2023. 14:08

Održala se izvanredna konferencija za novinare na kojoj su Miroslav Marković kao načelnik stožera Civilne Zaštite Grada Varaždina, Nenad Vidović kao konzultant  izrade procjene studije rizika od velikih nesreća, te zapovjednik JVP Ivica Labaš govorili o opasnosti od osječkog scenarija na varaždinskim balama. 

 - Ono što želim reći je da nema razloga panici u ovom trenutku. Dakle, ne želimo da se sad stvara nekakva posebna panika, ali mislimo da stvarno moramo biti svjesni te opasnosti koja je zbog vodonosnika koji se nalazi ispod prema Trnovcu Bartolovečkom, magistralnog plinovoda koji prolazi u neposrednoj blizini bala i naravno, Gornjeg Kućana, Brezja i svih firmi koje se nalaze u blizini da je to zona visokog rizika ukoliko se dogodi ovakav katastrofalan požar kakav se dogodio u Osijeku - rekao je Marković.

Niz zapaljivih elemenata

Konzultant pri izradi procjene rizika Nenad Vodović se nadovezao:

- Sastav tog otpada je različit, od medicinskih otpada, od komunalnog otpada, dakle niz, od baterija, dakle niz elemenata. Postoji mogućnost zapaljenja i ne samo  u slučaju samozapaljenja, nego i namjernog izazivanja požara.

Nema vatrogasnih puteva

Zapovjedenik varaždinskih vatrogasaca na kraju je upozorio na ozbiljan problem:

- Tamo u okruženju nema vatrogasnih puteva i prilaza, nemate mogućnosti gašenja. Imate sad onu jednu cestu uz taj koridor di možete proći kamionom ako će to požar ili vjetar dozvoliti.  Ako ne, vi ne možete aspolutno proći ono mekano tlo uz te bale. Ne možete prići tome da bi počeli gasiti - naglasio je Labaš.

'Pozivam sve aktere da sjednu za stol'

Zamjenik gradonačelnika Marković je potom zaključio:

 - Ja jednostavno ovim putem pozivam sve, od župana, gradonačelnika, od svih aktera u ovoj situaciji da to jednostavno privedu kraju i sjednu zajedno da riješe problem koji mori i muči građane grada Varaždina. Nedaj bože da se dogodi Osijek. Evo ja ću to reći i s tim ću završit.

Komentari