Aglomeracija Varaždin: 610 milijuna kuna za 224 km cjevovoda, pročistač i opremu

Objavljeno: 20.03.2015. 16:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Izvor: galerija-images/aglomeracija vz

U Županijskoj palači Varaždinske županije danas je predstavljen projekt 'Aglomeracije Varaždin' koji se odnosi na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u općinama oko grada Varaždina. Riječ je o najvećem projektu ikad provedenom u Varaždinskoj županiji, vrijednom 610 milijuna kuna pri čemu će 70 posto novca za odvodnju i pročišćavanje dati Europska komisija, dok država, Hrvatske vode i lokalna zajednica, ovisno o indeksu razvijenosti, sudjeluju sa po deset posto.

Zadatak je do kraja 2018. godine izgraditi i u pogon pustiti 224 kilometra cjevovoda, pročistač vrijedan više od 150 milijuna kuna za 127.000 stanovnika te više od 100 raznih objekata koji su tom sustavu potrebni da bi funkcionirao (prepumpne stanice, sustavi za mjerenje itd.), kao i napraviti rekonstrukciju postojećih cjevovoda u dužini od 3 kilometra.

Ovom trenutno najvećom investicijom obuhvaćena su područja Grada Varaždina te deset općina: Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Beretinec, Maruševec, Cestica, Vinica, Vidovec, Petrijanec i Sračinec, dok se Varaždinska županija pridružila kao partner koordinator. Župan Varaždinske županije Predrag Štromar zahvalio se na odličnoj suradnji svim sudionicima u projektu koji intenzivno rade na brojnim aktivnostima unatrag godinu dana te je pozvao na daljnji zajednički angažman.

-Kao Županija koordiniramo sve sudionike u realizaciji projekta, s ciljem pravovremene pripreme dokumentacije i poštivanja svih rokova. Sada je sve spremno za realizaciju ovog velikog projekta vrijednog 610 milijuna kuna koji je teško usporediti s bilo kojim projektom do sada rađenim u komunalnoj ili vodnoj infrastrukturi. Njima smo zaštitili vodocrpilišta, a planiraju se aglomeracije u ostalim dijelovima. Nakon natječaja kreću radovi i bit će sigurnog posla za naše građevinare za narednih godinu i pol dana jer je važno da zadovoljimo zadane rokove. Građani će neko vrijeme zbog radova imati raskopane ceste, no na radovima će biti zaposlen velik broj ljudi što je još jedna od prednosti realizacije – kazao je župan podsjećajući kako je, uz dogradnju kirurgije i gradnju nekoliko osnovnih škola prema modelu javno - privatnog partnerstva trenutno u Županiji u tijeku investicijski ciklus vrijedan gotovo milijardu kuna te kako se još više sličnih projekata očekuje u budućnosti.

Direktor V.G.O Varaždin mr.sc. Leonard Sekovanić pojasnio je ulogu Hrvatskih voda u projektu kao posredničkog tijela koje vode sufinanciranje iz IPA programa Europske unije, te prate i nadziru projekt.

Direktor Varkoma d.d.Vlado Vlašić pojasnio je kako su idejni projekti i lokacijske dozvole ishođene za cjelokupnu duljinu mreže, da je dio glavnih projekata izrađen te da su dobivene građevinske dozvole, dok je za sve preostale dionice sustava izrada glavnih projekata ugovorena ili je u tijeku njihova izrada.
-Radna verzija Studije izvedivosti je prihvaćena od strane JASPERS-a i u fazi je dovršetka. Riješenost imovinsko pravnih odnosa temeljni je preduvjet za početak operativne realizacije projekta, a identificirano je oko 2000 takvih čestica, od čega je dosad za njih 600 sklopljen ugovor o služnosti a upisano u zemljišne knjige oko 450 čestica - kazao je navodeći kako će provedba projekta gradnje 224 kilometra cjevovoda ići u nekoliko faza kroz nekoliko natječaja: izgradnja sustava odvodnje za Općinu Cestica, Općinu Vinica, Općinu Petrijanec i Općinu Sraćinec; za Općinu Maruševec i Općinu Vidovec; za Grad Varaždin; za Općinu Beretinec, Općinu Sv. Ilija, Općinu Gornji Kneginec i Općinu Trnovec Bartolovečki, a posebno za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III stupnja na Motičnjaku, nabavu komunalne opreme za održavanje sustava odvodnje, usluge stručnog nadzora nad gradnjom sustava vodoopskrbe, odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, usluge vidljivosti i promidžbe projekta te usluge upravljanja projektom.

Pojasnio je i kako je obveza da gradovi i općine nadziru dinamiku priključenja, te upozoravaju korisnike jer postoje kaznene odredbe za one koji neće izvršiti priključenje svojih građevina na sustav odvodnje. Kako je cijena vodnih usluga jedan od ključnih kriterija za ocjenu prihvatljivosti projekta za sufinanciranje iz EU Kohezijskog fonda, a ona je prihvatljiva ako po dovršetku Projekta iznosi manje od 3% prihoda korisnika, očekuje se povećanje cijena obzirom na veličinu kanalizacijske mreže te obim održavanja.

Inače, Aglomeracija Varaždin najdalje je došla s pripremama dokumentacije, ali daleko su otišle i pripreme za aglomeraciju Ludbreg, Novi Marof, Varaždinske Toplice i Veliki Bukovec. Do 2023. godine sustav koji obuhvaća gradove Ludbreg, Ivanec, Novi Marof, Lepoglavu, Varaždinske Toplice te općine Veliki Bukovec i Sveti Đurđ, potrebno je izgraditi u potpunosti. Rok za mjesta od 10-15 tisuća stanovnika pritom je 2020. godina, a za mjesta od 2-10 tisuća stanovnika 2023. Vjeruje se, međutim, da bi aglomeracije, osim u Varaždinu, do 2018. godine mogle biti završene i u nekim drugim gradovima.

{gallery}aglomeracija vz{/gallery}

Komentari